Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

ŠOK

Hamas ogolio goleme propuste vojnih obavještajaca u Izraelu

Autor: Hina

08.10.2023. 08:00
Hamas ogolio goleme propuste vojnih obavještajaca u Izraelu

Foto: ReutersDok je Izrael teturao od masovnog napada Hamasovih militanata koji su probili barijere oko Gaze i ulazili u zemlju kako im se prohtjelo, ubijajući desetke civila u izraelskim gradovima, šefovi obavještajne i obrambene zajednice našli su se pod paljbom pitanja o tome kako se ta katastrofa mogla dogoditi.


Dan nakon 50. obljetnice početka Jom Kipurskog rata 1973. godine, kada su izraelske snage bile zatečene sirijskim i egipatskim tenkovskim kolonama, čini se da je vojska ponovno uhvaćena na spavanju.


“Izgleda prilično slično onome što se dogodilo u to vrijeme”, rekla je umirovljena generalica Giora Eiland, bivša čelnica izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost. “Kao što vidimo, Izrael je bio potpuno iznenađen vrlo dobro koordiniranim napadom”, rekla je.


Obavještajni propusti
Glasnogovornik vojske rekao je u subotu da će se “s vremenom” razgovarati o obavještajnim podacima, ali trenutno je fokus na borbi.


“Razgovarat ćemo o tome kad dođe vrijeme”, rekao je na brifingu s novinarima.


Izrael je oduvijek smatrao Hamas svojim zakletim neprijateljem, ali otkako je nanio veliku štetu Pojasu Gaze u desetodnevnom ratu 2021., Izrael je usvojio mješavinu mrkve i batine kako bi održao stabilnost u blokiranoj enklavi.


Ponudio je ekonomske poticaje uključujući tisuće radnih dozvola koje su stanovnicima Gaze omogućile rad u Izraelu ili na okupiranoj Zapadnoj obali, uz održavanje čvrste blokade i stalne prijetnje zračnim napadima.


Posljednjih 18 mjeseci, dok je nasilje bjesnilo Zapadnom obalom, Gaza je bila relativno mirna, osim sporadičnih prekograničnih sukoba koji su uglavnom uključivali manji pokret Islamski džihad, a Hamas je uglavnom bio po strani.


Desničarska vlada premijera Benjamina Netanyahua uvijek se hvalila svojim sigurnosnim mjerama i beskompromisnim stavom prema palestinskim militantnim frakcijama, uključujući Hamas, koji kontrolira Gazu od 2007.


Obavještajni propusti


Međutim, u subotu se izraelski sigurnosni aparat slomio jer pred stotinama Hamasovih naoružanih ljudi koji su probili sigurnosne ograde i raštrkali se po gradovima.


“Ovo je bio obavještajni neuspjeh”, rekao je Jonathan Panikoff, bivši američki obavještajac za Bliski istok koji je sada u think tanku Atlantic Council.


“Bio je to sigurnosni propust, potkopavaši ono što se smatralo agresivnim i uspješnim slojevitim pristupom Izraela prema Gazi”, rekao je.


Izraelcima su slike mrtvih tijela koja leže na ulicama ili skupine civila odvedenih u zarobljeništvo u Gazi bile golem šok.


Više od 300 Izraelaca je ubijeno, a više od 1500 ranjeno, što je nezabilježen broj izraelskih žrtava u jednom danu. Vojska je pretrpjela značajne gubitke, a palestinske militantne skupine izjavile su da su zarobile desetke vojnika.


Naoružani napadači također su zauzeli sigurnosne položaje uključujući policijsku postaju u južnom gradu Sderotu i pregazili Erez, granični prijelaz visoke sigurnosti na kojem se nadgleda ljude koji ulaze i izlaze iz Gaze kroz niz strogih kontrola.


“Planirali su ovo dugo vremena”, rekao je bivši izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Eyal Hulata.


“Očito se radi o vrlo koordiniranom napadu i nažalost uspjeli su nas taktički iznenaditi i prouzročiti razornu štetu.”