Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZURICH

Googleovi radnici u Švicarskoj štrajkaju zbog otkaza

Autor: Hina

15.03.2023. 16:31
Googleovi radnici u Švicarskoj štrajkaju zbog otkaza

Foto: ReutersStotine Googleovih radnika u švicarskom gradu Zurichu stupile su u srijedu u štrajk u znak prosvjeda protiv više od 200 otkaza.


U siječnju je Googleova matična tvrtka Alphabet objavila da planira ugasiti 12.000 radnih mjesta diljem svijeta, što odgovara šest posto njezine radne snage, podsjeća Reuters.


Odluka o otkazima vremenski se poklopila s valom gašenja radnih mjesta u kompanijama diljem SAD-a, posebice u tehnološkom sektoru gdje su tvrtke od početka godine otpustile više od 290.000 radnika, prema stranici za praćenje otkaza Layoffs.fyi.
Radnici Googleovog ureda u Zurichu, u kojem radi oko 5.000 zaposlenika, prosvjedovali su protiv najavljenih otkaza već u veljači.


Predstavnik sindikata radnika u IT sektoru Syndicom rekao je da je više od 2.000 zaposlenika ponudilo da im se, umjesto otkaza, smanje plaće i radni sati.


Google je očito odbio njihov prijedlog.


“Naši članovi u Google Zurichu i svi zaposlenici koji se pridružuju štrajku iskazuju solidarnost s otpuštenima”, rekao je glasnogovornik Syndicoma.


“Smeta im netransparentnost u otkazima, a posebno su razočarani što Google otpušta radnike iako iz godine u godinu zarađuje milijarde dolara”.


Glasnogovornik Googlea rekao je da je tvrtka odlučila smanjiti broj zaposlenih kako bi broj radnih mjesta bio u skladu s najvišim prioritetima.


“Proces savjetovanja u Švicarskoj završen je i obaviješteni su zaposlenici čija su radna mjesta pogođena”, rekao je glasnogovornik.