Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

"ZLATNA PLAĆA"

Ginekolozi u ovoj zemlji zarađuju 24 tisuće eura

Autor:

08.11.2022. 18:40
Ginekolozi u ovoj zemlji zarađuju 24 tisuće eura

Foto: Sergej Drechsler

Liječnici u Italiji u zadnje vrijeme mogu zaraditi do 3.600 eura u samo 48 sati. To je tzv. “zlatna naknada” za liječnike koje je lokalna zdravstvena ustanova Usl 1 Dolomiti angažirala kao slobodne profesionalce ili freelanceri. Riječ je često o liječnicima koji su nedavno stekli diplomu, a ova vrsta zapošljavanja, koja je sada toliko raširena u bolnicama talijanskog Veneta, posljedica je nedostatka stručnjaka i omogućuje da se svakog liječnika plati 100 eura bruto po satu u jednoj smjeni, koja  obično traje 12 sati, kako javlja Il Corriere della Sera.


Rade i 48 sati bez predaha


Nedavno je, kako bi se nosila s nedostatkom bolničkog osoblja, lokalna zdravstvena ustanova Belluno izdvojila 900 tisuća eura godišnje za angažiranje liječnika koji rade kao slobodni profesionalci. Taj će se iznos podijeliti na sljedeći način: šest ginekologa koji će pokriti preko 90 smjena i ortoped koji će obaviti devet intervencija mjesečno i 35 sati mjesečno raditi u ambulanti. Za ove liječnike nema rasporeda niti postoje europski propisi o pauzama ili radnom vremenu pa se može dogoditi da se pacijent, posebno na hitnoj, nađe pred liječnicima koji su na dužnosti 36 ili 48 sati, bez predaha. Za one zainteresirane koji su se javili na natječaj dolomitske bolnice, to znači da im se isplaćuje 1.200 eura za jednu smjenu, koliko iznosi mjesečna plaća medicinske sestre ili pripravnika. Ako uzmete u obzir da u mjesec dana ima do 10 ili 20 smjena, plaća raste do 12 pa čak i 24 tisuća eura mjesečno.


“Prioritet je bolnica”


Generalna direktorica lokalne zdravstvene ustanove Maria Grazia Carraro objašnjava da je, iako je iznos visok, prioritet bolnice, s jedne strane, pružiti potrebnu podršku medicinskom timu tako što će se pokriti sve smjene koje nedostaju i istovremeno osigurati specijalističku uslugu pacijentima. Ono što je sigurno je da ova situacija u kojoj nedostaje medicinskog osoblja u Bellunu, kao i u cijeloj regiji, nije nova: u mnogim lokalnim bolnicama nedostaje  liječnika i svake godine uprava mora zaključiti sve više ugovora sa slobodnim profesionalcima kako bi zajamčila najnužnije usluge, što će uvelike opteretiti proračune.


Na natječaje se ne javlja dovoljan broj stručnjaka


Već nekoliko godina je, kako kažu ravnatelji regionalnih bolnica, uzrok lošeg odgovora na natječaje za posao leži u pogrešnom sveučilišnom planiranju, kao i u visokoj stopi stresa i odgovornosti liječničke struke, posebno nakon izvanrednog stanja uzrokovanog Covidom. Rezultat je da se raspisuju natječaji, ali ne javlja dovoljan broj stručnjaka da bi se zadovoljile sve potrebe. Iako bolnica u Bellunu trenutno pokušava potaknuti liječnike koji su zaposleni u lokalnoj zdravstvenoj ustanovi da obavljaju i dodatni posao, opće nezadovoljstvo ostaje i očito je da se zbog mogućnosti velike zarade neki specijalisti mogu odreći svoje trenutne pozicije kako bi se okrenuli privatnom sektoru.