Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SPUŠTENI PADOBRANIMA

Gaza: 18 mrtvih u pokušaju pristupanja humanitarnoj pomoći poslanoj iz zraka

Autor: Hina

26.03.2024. 20:50
Gaza: 18 mrtvih u pokušaju pristupanja humanitarnoj pomoći poslanoj iz zraka

Foto: ReutersOsamnaest Palestinaca je poginulo, od kojih se 12 utopilo, pokušavajući doći do paketa humanitarne pomoći koji su padobranima spušteni u glađu pogođen Pojas Gaze, objavio je Hamas u utorak, pozivajući da se pomoć prestane slati iz zraka te da se otvore kopneni putevi.


Ministarstvo zdravstva palestinske enklave izvijestilo je o više od 80 mrtvih u izraelskim zračnim napadima u posljednja 24 sata, prenosi agencija France Presse.


Usprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja je u ponedjeljak pozvala na „trenutni” prekid vatre, uz 14 glasova ‘za’ i suzdržanost SAD-a, rat i dalje bijesni u Pojasu Gaze.
„Čuli smo ogromnu eksploziju. Ruševine su pale na nas. Bilo je 22 ili 23 mučenika”, objavio je Husam Kazat, izbjeglica u Rafahu, gradu na samom jugu Pojasa.


Novi pokazatelj očajne humanitarne situacije u Gazi, gdje prema tvrdnjama UN-a glad prijeti svih 2,4 milijuna stanovnika, objava je ministarstva zdravstva enklave u utorak koja govori o osamnaest poginulih, od kojih se dvanaestero utopilo „u proteklih nekoliko sati” pri pokušaju pristupanja humanitarnoj pomoći.


Ostalih šestero žrtava poginuli su u stampedu nastalom nakon spuštanja humanitarne pomoći padobranom. Nedugo nakon te objave Hamas je pozvao na prestanak slanja humanitarne pomoći zrakom i otvaranje kopnenih puteva. Izrael drži čvrstu kontrolu nad tim putevima, zbog čega se druge zemlje, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i SAD-a i jesu odlučile na slanje pomoći iz zraka, piše France Presse.


Militantna skupina je priopćila kako je „uvijek upozoravala države koje šalju pomoć iz zraka” na opasnost tih operacija, pogotovo jer dio pomoći pada u more.


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je kako bi bilo „neoprostivo” da se ne provede rezolucija Vijeća sigurnosti.


Izrael je pak, bijesan na SAD, otkazao planirani posjet svoje delegacije Washingtonu, kazavši da američka suzdržanost „šteti” njegovim ratnim naporima i oslobađanju taoca.


„Nemamo moralno pravo zaustavljati rat sve dok u Gazi ima talaca”, rekao je izraelski ministar obrane Yoav Gallant.