Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mont-de-Marsan

Francusku bazu gdje se obučavaju hrvatski piloti iznenada posjetio prvi čovjek Vojske Srbije

Autor: Hina

18.03.2023. 11:02
Francusku bazu gdje se obučavaju hrvatski piloti iznenada posjetio prvi čovjek Vojske Srbije


Francusku bazu gdje se obučavaju hrvatski piloti iznenada je posjetio prvi čovjek Vojske Srbije, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, ali do kontakta s pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nije došlo, piše u subotu Večernji list.


Pripadnici HRZ-a bili su obaviješteni o dolasku gosta iz Srbije, no ni do kakvih susreta s Mojsilovićem nije došlo jer su i Francuzi pazili da se ta mogućnost izbjegne.


Hrvatska i Srbija u zategnutim su političkim odnosima, koji su vjerojatno najgori od završetka rata, a kad je nabava Rafalea u pitanju, i tu postoji najblaže rečeno konkurentski odnos, navodi dnevnik.
Znamenita francuska vojna baza Mont-de-Marsan nalazi se na jugozapadu Francuske, u Akvitaniji, i cijele 2023. bit će dom za čak 90-ak pilota, tehničara i inženjera HRZ-a, koji će tamo prolaziti obuku na francuskim borbenim zrakoplovima Rafaleima.


Tehničari i piloti dolaze u grupama te se nakon prvog dijela obuke razvrstavaju po drugim francuskim bazama. Prvi su u bazu još potkraj 2022. stigli tehničari i inženjeri, a prvi piloti prije mjesec i pol dana, piše novinar Večernjeg lista Davor Ivanković.