Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

zahlađeni odnosi

Francusko-njemački samit ide dalje, unatoč prethodnim nesuglasicama

Autor: Hina

21.01.2023. 10:15
Francusko-njemački samit ide dalje, unatoč prethodnim nesuglasicama

Foto: ReutersMinistarski sastanak između Francuske i Njemačke, koji je odgođen prošle jeseni zbog nesuglasica i zahlađenih odnosa, trebao bi se održati ove nedjelje na 60. godišnjicu sporazuma koji je pomirio susjede i nekadašnje neprijatelje.


Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i članovi vodstva oba parlamenta sastat će se u Parizu kako bi razgovarali o gospodarstvu i energetici, obrani i europskoj politici, navode iz Berlina i Pariza.


Sastanak je prvotno bio planiran za listopad, ali je iznenada otkazan, a Njemačka je kao razlog navela potrebu za daljnjom koordinacijom oko ključnih pitanja. Pariz je tada poručio da još treba razgovarati o ključnim temama obrane i energetike.
Očekuje se da će sastanak započeti u nedjelju ujutro ceremonijom obilježavanja Elizejskog sporazuma na Sveučilištu Sorbonne, na kojoj će govoriti čelnici obiju zemalja.


23. takozvano francusko-njemačko vijeće ministara, koje okuplja vlade obiju strana, trebalo bi se potom sastati poslijepodne i formulirati zajedničku deklaraciju o budućnosti Europe. Kasnije čelnici dviju zemalja planiraju zajedničku večeru.


Očekuje se da će središnja tema sastanka biti rat u Ukrajini, kao i suradnja u Europskoj uniji i NATO-u. Pariz je rekao da ne očekuje napredak ove nedjelje u vezi s kontroverznim pitanjem hoće li Njemačka Ukrajini isporučiti određene borbene tenkove.


Energetska suradnja središnja točka


Što se tiče gospodarskih pitanja, očekuje se da će energetska suradnja biti središnja točka razgovora. Dvije zemlje planiraju razgovarati o suradnji u opskrbi, prijelazu na održivo gospodarstvo, kao i o žestoko osporavanom američkom zakonu o smanjenju inflacije koji riskira da EU bude u nepovoljnom položaju i time započne trgovinske sukobe.


Obostrano je istaknuto da francusko-njemačke odnose karakteriziraju zajednički temelji i bliska suradnja. Iz Pariza su rekli da su toliko navikli na suradnju s Berlinom da se odmah vidjelo ako nešto ne ide. Sastanak u Parizu također je davanje novog poticaja francusko-njemačkom partnerstvu.


Očekuje se predstavljanje prvih sudionika novostvorene mreže “Generation Europe” za njemačke i francuske mlade stručnjake, a također se planira pokrenuti francusko-njemačka željeznička karta za mlade, koja će pojeftiniti putovanje željeznicom.


Mir i blagostanje u Europi ključ


Uoči nedjeljnog sastanka Scholz i Macron su istaknuli svoju volju za jačanjem Europe u gostujućem članku za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung. U kontekstu rata u Ukrajini, obojica su ocrtala ključne točke za suverenu Europu u kojoj ljudi mogu živjeti u miru, blagostanju i slobodi.


“Za snažnu Europu sutrašnjice sada moramo više ulagati u naše oružane snage i u temelje naše obrambene industrije u Europi”, napisali su kancelar i predsjednik. To, rekli su, poboljšava obrambene sposobnosti i čini Europu snažnijim partnerom i za Sjedinjene Države.


“Snažno ćemo zagovarati ambicioznu strategiju za promicanje konkurentnosti europske industrije i europskog okruženja koje potiče natjecanje i inovacije”, rekli su Scholz i Macron, ne osvrćući se izravno na sporni novi američki zakon o smanjenju inflacije.


Također su istaknuli da teže brzom i konkretnom napretku u procesu proširenja EU.


“Istodobno, moramo osigurati da proširena Europska unija ostane sposobna za djelovanje, s učinkovitijim institucijama i bržim procesima donošenja odluka, posebice proširenjem glasovanja kvalificiranom većinom u vijeću”, napisala su dvojica čelnika.


Posebno su se osvrnuli na zemlje zapadnog Balkana, od kojih se većina nalazi u različitim fazama dugog procesa pridruživanja Europskoj uniji.


Da bismo postali prvi svjetski ugljično neutralni kontinent, rekli su, treba se fokusirati na obnovljivu energiju s niskim udjelom ugljika i korištenje vodika. Radit ćemo na boljem funkcioniranju tržišta električne energije i sudjelovati u zajedničkoj kupnji plina na europskoj razini.