Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

SLOVAČKI PREMIJER

Fico i dalje u teškom, ali stabilnom stanju. Počeo je govoriti, a u planu je da ga se prebaci u Bratislavu

Autor: Hina

17.05.2024. 10:46
Fico i dalje u teškom, ali stabilnom stanju. Počeo je govoriti, a u planu je da ga se prebaci u Bratislavu

Foto: Reuters– Slovački liječnici sastat će se u ponedjeljak kako bi procijenili zdravstveno stanje premijera Roberta Fica, koji je u srijedu teško ranjen u pokušaju ubojstva, i razgovarali o mogućnosti njegova prebacivanja iz Banske Bystrice u Bratislavu, izvijestili su lokalni mediji u petak.


Fico je i dalje u teškom, ali stabilnom stanju i može malo govoriti, rekao je u četvrtak novoizabrani predsjednik zemlje Peter Pellegrini, dan nakon pokušaja atentata koji je šokirao Europu.


Lokalni mediji izvijestili su da će se u ponedjeljak sastati liječnički konzilij kako bi procijenio njegovo stanje i odlučio može li biti prevezen iz središnjeg slovačkog grada Banske Bystrice u prijestolnicu Bratislavu. Portal vijesti aktuality.sk pripisao je ovu informaciju ravnateljici bolnice.
Bolnica u Banskoj Bystrici nije odmah odgovorila na zahtjev Reutersa za komentarom.


Pucnjava je prvi veliki pokušaj atentata na europskog političkog čelnika u više od 20 godina i potaknula je međunarodnu osudu, a politički analitičari i zastupnici rekli su da je to pokazatelj sve grozničavije i polariziranije političke klime diljem kontinenta.


Naoružani napadač pucao je u Fica (59) tijekom posjeta središnjem slovačkom gradu Handlovi.


Slovački mediji izvijestili su da je 71-godišnji napadač bivši zaštitar u trgovačkom centru, autor triju zbirki poezije i član Slovačkog društva pisaca.