Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

OCEANGATE

Evo kako je izgledala implozija podmornice Titan, objavljen je video

Autor: P. N.

23.06.2023. 12:46
Evo kako je izgledala implozija podmornice Titan, objavljen je video

Foto: ReutersOdlikovani bivši mornarički liječnik otkrio je što se najvjerojatnije dogodilo tijekom tragičnih posljednjih trenutaka mini podmornice OceanGate Titan prije nego što je njihov brod pretrpio katastrofalnu imploziju. Dr. Dale Molé, bivši direktor podmorske medicine i radijacijskog zdravlja američke mornarice, rekao je za Daily Mail da bi smrt bila brza i bezbolna, umiranje gotovo trenutačno zbog izvanrednih sila koje djeluju u dubini oceana.


Molé je rekao: “To bi bilo tako iznenada, da ne bi ni znali da postoji problem, ili što im se dogodilo. Kao da ste ovdje jednu minutu, a onda se prekidač isključi. Jednu milisekundu si živ, a sljedeću milisekundu si mrtav.”


Kontraadmiral američke Obalne straže John Mauger potvrdio je na tiskovnoj konferenciji u četvrtak da su pronađene krhotine Titana koje su “u skladu s katastrofalnim gubitkom tlačne komore”.


“Kad popusti, popusti odjednom”
Posada je bila više od tri kilometra ispod površine oceana, što bi stvorilo pritisak od više od 5500 funti po kvadratnom inču ili 38 Psi.


Na podmornici su bili izvršni direktor tvrtke OceanGate Stockton Rush, 61; veteran francuske mornarice Paul-Henri (PH) Nargeolet, 77; britanski milijarder Hamish Harding, 58; pakistanski biznismen Shahzada Dawood, 41; i njegov sin Suleman, koji je imao samo 19 godina.


@sincerelybootz For educational purposes: Submarine implosion depiction #titanic #titanicexpedition #ocean #submarine #implosion ♬ original sound – Bootz


Maleno plovilo koje je prevozilo posadu bilo je zaštićeno tlačnom komorom, zapečaćenom kapsulom koja drži unutarnji tlak znatno viši od tlaka okoline, sustavom plina pod tlakom za kontrolu unutarnjeg tlaka i opskrbom plinom za disanje putnika.


Molé je rekao: “Tlačni trup je komora u kojoj borave putnici. Čini se da su dotakli dno kad je tlačna posuda implodirala, a obično, kad popusti, popusti odjednom. Čini se da je cilindar od karbonskih vlakana popustio i rezultirao implozijom.”


Ostaje nejasno kako je tlačna komora probijena. Ali takva implozija mogla bi biti posljedica curenja, nestanka struje ili manjeg požara uzrokovanog električnim kratkim spojem.


U svakom slučaju, nastala je nasilna i trenutna implozija jer je ocean pod visokim pritiskom izvana preplavio podmornicu, otkidajući stražnji poklopac, okvir za slijetanje i prepolovio trup podmornice, zdrobivši one unutra.


Molé je rekao: “Bili bi rastrgani na komadiće. Implozija je kada je val pritiska prema unutra, dok je eksplozija kada val pritiska ili udarni val izlazi iz bilo kojeg izvora.”


Veći pritisak od ugriza velike bijele psine


Objasnio je to kao previše napuhati balon – balon će na kraju puknuti kada je pritisak prevelik. U imploziji se događa suprotno, kada postoji veći vanjski pritisak nego što spremnik može podnijeti, tada unutrašnjost kolabira.


Molé je rekao: “Kada netko stoji na praznoj limenci sode, ona bi izdržala vašu težinu, ali onda ako pritisnete sa strane, limenka bi se odmah srušila.”


Dodao je: “To je jednostavno mjesto gdje krhotine i fragmenti i sve ostalo idu prema unutra zbog snažne vanjske sile. U ovom slučaju, to je bio ocean.Barem na dubini Titanica, koja je 12.500 stopa (3.800 metara), vanjski tlak bi bio 6.000 funti po kvadratnom inču (45 Psi).


To je taj pritisak koji bi, ako postoji slabost u trupu, uzrokovao kolaps trupa i iznenada stvorio udarni val. Implozija sigurno može biti jednako razorna kao i eksplozija.” Prema Scientific Americanu, da je podmornica bila u blizini Titanica, doživjela bi veći pritisak od ugriza velike bijele psine.


Nicolai Roterman, ekolog dubokog mora sa Sveučilišta u Portsmouthu, složio se da bi, ako bi se takva implozija ipak dogodila, pritisak ubio putnike gotovo trenutno.


“Ako je došlo do bilo kakvog proboja trupa, putnici bi podlegli oceanu u gotovo trenu.”


Obitelji i prijatelji se opraštaju


Obitelji i prijatelji opraštaju se od stradalih putnika s Titana.


Paul-Henri Nargeolet, 77 – poznat kao PH – bio je dio prve ljudske ekspedicije koja je posjetila olupinu Titanica 1987. godine, a to je mjesto posjetio najmanje 35 puta. Njegova obitelj rekla je da su im srca slomljena zbog njegove smrti.


“Riječ je o čovjeku koji će ostati zapamćen kao jedan od najvećih istraživača morskih dubina u modernoj povijesti. Kad pomislite na Titanic i sve što danas znamo o brodu, pomislit ćete na Paul-Henrija Nargeoleta i njegovo legendarno djelo.


No ono po čemu ćemo ga najviše pamtiti je veliko srce, nevjerojatan smisao za humor i koliko je volio svoju obitelj. Nedostajat će nam danas i svaki dan do kraja života.”Hardingova tvrtka Action Aviation također je objavila priopćenje na vijest o njegovoj smrti.


“Hamish Harding je bio suprug pun ljubavi i posvećen otac svoja dva sina, koje je duboko volio. Svojem timu u Action Aviationu bio je vodič, inspiracija, podrška i živa legenda”, stoji u priopćenju.


Obitelj Dawood izjavila je da je zahvalna onima koji su sudjelovali u međunarodnoj akciji spašavanja. Njihovi napori bili su ‘izvor snage’”, rekla je obitelj Hussain i Kulsum Dawood u izjavi.


“Također smo zahvalni našim prijateljima, obitelji, kolegama i dobronamjernicima iz cijelog svijeta koji su bili uz nas u našem času potrebe”, ističe se u priopćenju.


“Neizmjerna ljubav i podrška koju dobivamo i dalje nam pomažu da podnesemo ovaj nezamisliv gubitak.”


Američka mornarica uhvatila zvuk implozije


Podmornica OceanGate započela je spuštanje u nedjelju oko 8 sati prema mjestu olupine Titanica u dubokom Atlantskom oceanu. Oko sat i 45 minuta kasnije, brod je izgubio kontakt s površinom.


U novom izvješću navedeno je da je američka mornarica možda uhvatila zvuk implozije u nedjelju ujutro, ali golemi napori spašavanja i dalje su bili nastavljeni.


“Američka mornarica provela je analizu akustičkih podataka i otkrila anomaliju koja je u skladu s implozijom ili eksplozijom u općoj blizini mjesta gdje se podmornica Titan nalazila kada je komunikacija izgubljena”, rekao je viši dužnosnik američke mornarice.


Ranije u četvrtak, kontraadmiral obalne straže John Mauger rekao je da je prerano reći je li se implozija dogodila u vrijeme zadnje komunikacije.Imploziju nisu otkrile sonarske plutače koje koriste posade za potragu, rekao je, što sugerira da se dogodila prije nego su oni stigli – i da ju je doista čula američka mornarica.


“Imali smo prislušne uređaje u vodi cijelo vrijeme i nismo čuli nikakve znakove katastrofalnog kvara od njih”, rekao je Mauger.


“Implozija bi proizvela značajan, širokopojasni zvuk koji bi sonarne plutače uhvatile.”


Nije poznato zašto američka mornarica nije objavila informaciju o vjerojatnoj imploziji. Također nije poznato jesu li o svojoj analizi obavijestili obitelji ili spasilačke ekipe.


Jedan od razloga mogao bi biti taj što su htjeli pokrenuti misiju potrage i spašavanja u nadi da su njihove informacije bile pogrešne, a nisu htjeli navesti nikakav razlog za odvraćanje potrage.


Tračak nade pojavio se početkom tjedna kada je Obalna straža potvrdila da su zrakoplovi P-3 detektirali stalne zvukove “lupanja”, ali timovi za potragu nisu uspjeli pronaći izvor zvuka ili potvrditi da su to bili SOS signali čemu se svijet nadao.


Umjesto toga u četvrtak je francuski ROV (roboska ronilica) Viking 6000 pronašao ostatke s implodirane podmornice u blizini mjesta gdje na dnu Atlantskog oceana leži Titanic.