Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

KVESTORI

Europski parlament zabranio ulaz lobistima Amazona, za to imaju jako dobar razlog

Autor: Hina

29.02.2024. 19:09
Europski parlament zabranio ulaz lobistima Amazona, za to imaju jako dobar razlog

Foto: ReutersEuropski parlament objavio je u srijedu da je odlučio do daljnjeg poništiti pristupne bedževe lobista američke internetske trgovine Amazon.


“Četrnaest dugoročnih pristupnih bedževa za predstavnike Amazona bit će opozvano i do daljnjeg neće se izdavati novi pristupni bedževi”, stoji u priopćenju Europskog parlamenta.


EP je donio odluku o opozivu bedževa “zbog opetovanog odbijanja Amazona da sudjeluje u raspravama o radnim uvjetima i temeljnim pravima radnika u skladištima tvrtke diljem Europe“, dodaje se.
Internetski portal EUobserver izvijestio je da su zabranu zatražili čelnici parlamentarnih frakcija socijalista i demokrata, zelenih, ljevice i stranke “Obnovi Europu”, a inicijativu je u kratkom roku poduprlo i 30 organizacija civilnog društva i sindikata.


Odluku o zabrani pristupa donijeli su “kvestori”, interno tijelo za upravna i financijska pitanja zastupnika EP-a, a može biti izmijenjena “ako Amazon pokaže da je spreman surađivati, posebno na zahtjev odbora za zapošljavanje”, citira EUobserver predsjedatelja odbora Dragu Pislarua iz “Obnovi Europu”.


Amazon je u Europskom parlamentu registrirao 14 lobista.


Zastupnici su zatražili pomoć kvestora i 2017. godine, izborivši zabranu ulaza u EP za lobiste američkog Monsanta nakon što se kompanija oglušila na poziv odbora za poljoprivredu i okoliš na raspravu o herbicida glifosata, podsjeća EUobserver.