ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

POLITICO

“Europska komisija sutra će objaviti početak pregovora s BiH o pristupanju EU”

Autor: Hina

11.03.2024. 21:04
“Europska komisija sutra će objaviti početak pregovora s BiH o pristupanju EU”

Foto: ReutersEuropska komisija u utorak će objaviti da Bosna i Hercegovina započinje pregovore o pristupanju EU, javlja Politico, navodeći da se time utire put zemlji da konačno postane članica Unije.


EU je BiH dodijelio status kandidata u prosincu 2022. Europska komisija sada će dati pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, rekli su za Politico dva dužnosnika EU-a i jedan diplomat EU-a.


Ukrajina i Moldavija također bi trebale krenuti korak dalje u procesu proširenja.


Ruku pod ruku
Europska komisija u utorak će predložiti tzv. pregovaračke okvire koji određuju smjernice i temeljna načela njihovih pristupnih pregovora. Zatim je na zemljama EU da raspravljaju o tim tekstovima.


REUTERS


Diplomati i dužnosnici EU-a upozoravaju da se dogovor između 27 europskih prijestolnica — koji je potreban za službeni početak pregovora — vjerojatno neće dogoditi prije europskih izbora u lipnju.


Za neke zemlje EU-a, uključujući Austriju, bilo je od vitalnog značaja da napredak u Ukrajini i Moldaviji ide ruku pod ruku s napretkom u budućem pristupanju Bosne i Hercegovine.


Sljedeći korak sada je da čelnici EU-a raspravljaju o preporuci za BiH na svom sastanku u Bruxellesu sljedećeg tjedna.


Put u Sarajevo


Uoči objave, ministri vanjskih poslova Austrije, Italije i Njemačke otputovali su prošlog tjedna u Sarajevo kako bi podržali otvaranje pristupnih pregovora.Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock prošlog tjedna, njezin bosanski kolega Elmedin Konaković rekao je kako se nada da neće biti “daljnjih frustracija”, dodavši da je “ključno” imati na umu “što će se dogoditi ako Bosna i Hercegovina neće nastaviti svoj europski put.”


Europska komisija također je trebala predstaviti dokument o tome kako interno pripremiti blok za buduće proširenje, posebno o tome kako apsorbirati ratom razorenu zemlju s više od 40 milijuna ljudi kao što je Ukrajina.


No, ovaj dokument, koji je prvotno bio planiran za 27. veljače, sada je odgođen za 20. ožujka, pokazuje najnoviji dnevni red Europske komisije u koji je Politico imao uvid.