Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

vrlo zabrinuti

Europska komisija poziva internetske platforme na jaču borbu protiv dezinformacija

Autor: Hina

26.09.2023. 16:35
Europska komisija poziva internetske platforme na jaču borbu protiv dezinformacija

Foto: iStockPotpredsjednica Europske komisije Vera Jourova pozvala je u utorak internetske platforme da pojačaju borbu protiv dezinformacija i istaknula da posebnu zabrinutost izaziva društvena mreža X, bivši Twitter. Velike platforme (Google, Meta, Microsoft,TikTok), koje su 2022. godine potpisale kodeks ponašanja u pogledu dezinformacija objavile su u utorak nova izvješća o tome kako izvršavaju svoje obveze u suzbijanju širenja lažnih vijesti.


Potpredsjednica Jourova je rekla da posljednji podaci pokazuju da platforma X u vlasnštvu američkog milijardera Elona Muska “ima posebno velik broj objava koje šire lažan ili obmanjujući sadržaj”.


Muskova platforma je napustila dobrovoljni kodeks ponašanja u svibnju ove godine, ali Jourova upozorava da ga to ne oslobađa od obveze da poštuje propise EU-a.
Ona je istaknula da “dezinformacije predstavljaju jedan od najvećih rizika za demokratski europski informacijski prostor, uključujući i one koje se odnose na ruski rat u Ukrajini i na izbore”. Dodala je da Rusija zagađuje informacijski prostor poluistinama i lažima.


“Dok se Europljani pripremaju izići na izbore 2024. godine, svi čimbenici moraju dati svoj obol u borbi protiv dezinformacija na internetu i stranog upletanja”, rekla je potpredsjednica Komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost.


“Glavne internetske platforme moraju se pozabaviti ovim rizikom, posebice jer moramo očekivati da će Kremlj i drugi akteri biti aktivni prije naših europskih izbora”, upozorila je.