Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

0 C°

BORBA S COVIDOM

Europa će ipak testirati putnike iz Kine? Većina zemalja za, uskoro konačna odluka

Autor: Hina

03.01.2023. 21:59
Europa će ipak testirati putnike iz Kine? Većina zemalja za, uskoro konačna odluka

Foto: ReutersVelika većina zemalja Europske unije očitovala se u utorak za sustavno testiranje putnika iz Kine na covid prije njihova polaska u Europu, rekao je glasnogovornik Europske komisije.


Mjera je dio preporuka stručnog odbora za zdravstvo dvadeset sedmorice (Odbor za zdravstvenu sigurnost) i o njoj će se u srijedu raspravljati na sastanku na kojemu se treba pripremiti koordiniran odgovor EU-a na naglo povećanje broja zaraženih u Kini.


Stručnjaci su u utorak proučavali druge mjere što ih je predložila Komisija, napose uvođenje obveznog nošenja maske za putnike iz Kine, kontrolu otpadnih voda iz zrakoplova i pojačano testiranje sa sekvenciranjem genoma u dolasku u zračne luke kako bi se otkrile moguće nove varijante.
Glasnogovornik je istaknuo da se mjere moraju usmjeriti na one letove i zračne luke koji predstavljaju najveći rizik i provoditi se koordinirano unutar EU-a “kako bi se zajamčila njihova djelotvornost”.


Na sastanku IPCR-a (europskog mehanizma za reagiranje na krize na političkoj razini) koji će se održati u srijedu, mogle bi se donijeti preporuke koje će zatim potvrditi zemlje članice.


Kina je u utorak osudila obvezno testiranje na covid-19 koje je već uvelo desetak zemalja u svijetu, među kojima tri zemlje EU-a, za putnike koji dolaze s njezina teritorija, upozorivši da bi mogla uzvratiti “protumjerama”.


Peking je početkom prosinca odustao od politike “nulte stope covida”, što je dovelo do naglog povećanja broja zaraženih u Kini, a u nedjelju će ukinuti obveznu izolaciju za putnike iz inozemstva.


Europljani, zabrinuti zbog nedovoljne transparentnosti kineskih podataka o broju zaraženih i strahujući od novih varijanti virusa, nisu reagirali jedinstveno, već su se tri zemlje EU-a jednostrano odlučile za restrikcije.


Središnje zdravstveno tijelo Europske unije, Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), reklo je da ne očekuje da će porast slučajeva koronavirusa u Kini utjecati na epidemiološku situaciju u Europi.


“Varijante koje kruže Kinom već kruže Europskom unijom i kao takve nisu izazov za imunosni odgovor građana Europske unije i Europskog gospodarskog prostora (EEA)”, rečeno je u priopćenju.


Dodatno, postoji relativno visok imunitet i stopa procijepljenosti među građanima EU-a i EEA-e, dodao je ECDC.