Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SASTANAK U GRANADI

EU želi graditi prvu fuzijsku elektranu, sudjeluje i Hrvatska

Autor: Hina

15.03.2023. 16:16
EU želi graditi prvu fuzijsku elektranu, sudjeluje i Hrvatska

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELLPredstavnici 15 zemalja EU-a, među kojima i Hrvatske, okupili su se u srijedu u španjolskoj Granadi gdje bi se trebali dogovoriti o upravljanju postrojenjem za ispitivanje materijala nužnih u gradnji buduće fuzijske elektrane.


Europska unija želi do 2050. godine izgraditi prvu elektranu u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija.


Da bi se izgradila takva elektrana potrebno je prvo ispitati materijale od kojih će biti izgrađena. Materijali će se ispitivati u mjestu udaljenom 20 kilometara od grada Granade, gdje su počeli radovi na kompleksu za ispitivanje.
Taj kompleks košta 690 milijuna eura, a Španjolska će uložiti 50 posto novca kao glavni član konzorcija. Hrvatska sudjeluje s 5 posto, a voditelj hrvatskog izaslanstva fizičar Tonči Tadić rekao je nedavno da Hrvatska neće davati novac nego opremu u toj vrijednosti.


Na sastanku u četvrtak moglo bi biti poznato koje će još zemlje sudjelovati u preostalih 45 posto projekta.


U Granadi su se okupili predstavnici Španjolske, Hrvatske, Italije, Njemačke, Francuske, Belgije, Slovenije, Slovačke, Češke, Rumunjske, Austrije, Finske, Litve, Latvije i Mađarske. Na sastanku će sudjelovati i delegacija Japana te međunarodnih organizacija EUROATOM, EUROfusion i Fusion for Energy (F4E).


”Neke zemlje pozvane su kao sudionici, a neke kao promatrači kako bi se bolje upoznale s projektom”, rekao je glasnogovornik Gustavo Gómez za Hinu.


Nakon sastanka bi moglo biti poznato koje će zemlje biti partneri Španjolskoj i Hrvatskoj.


”Na sastanku bi trebalo biti oformljeno upravljačko tijelo projekta”, dodao je glasnogovornik.


Projekt je nazvan IFMIF-Dones, a na njemu bi trebali raditi fizičari s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Ispitivanje materijala moglo bi početi 2035. godine, nakon sto bude dovršen kompleks u Granadi.


U delegaciji Hrvatske nalaze se Tadić i Stjepko Fazinić s Instituta te Staša Skenžić iz hrvatskog ministarstva znanosti. Njih je, kao i članove drugih delegacija, primio u srijedu gradonačelnik Granade.


U četvrtak bi u Granadi trebao biti i hrvatski ministar znanosti Radovan Fuchs.