Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

vlasniku elonu musku

EU prijeti sankcijama Twitteru zbog suspenzije nekoliko novinarskih profila

Autor: Hina

16.12.2022. 20:45
EU prijeti sankcijama Twitteru zbog suspenzije nekoliko novinarskih profila

Foto: ReutersEU je vlasniku Twittera Elonu Musku zaprijetila sankcijama nakon što su nekolicini novinara koji su pratili tvrtku iznenada suspendirani računi, piše u petak BBC.


Suspendirani su računi novinara Timesa Ryana Maca, Posta Drewa Harwella, novinara CNN-a Donieja O’Sullivana i novinara Mashablea Matta Bindera.


Račun neovisnog novinara Aarona Rupara koji prati američku politiku, također je suspendiran. Povjerenica EU-a Vera Jourova kazala je da novi Zakon o digitalnim uslugama EU-a zahtijeva “poštivanje medijskih sloboda”.
Njemačko je ministarstvo vanjskih poslova poručilo Twitteru da se “medijske slobode ne mogu na daljinski paliti i gasiti”. Jourova drži da su vijesti o suspenziji novinarskih profila “zabrinjavajuće”.


“Zakon EU-a o digitalnim uslugama zahtijeva poštivanje slobode medija i temeljnih prava. To je pojačano našim Zakonom o slobodi medija”, rekla je povjerenica


“Elon Musk bi trebao biti svjestan toga. Postoje crvene linije, a ubrzo i sankcije”, dodao je.


Musk je rekao da su novinari prekršili pravila Twittera o zabrani informiranja o trenutnoj lokaciji osobe koja se odnose na svakoga zbog čega su im profili suspendirani na sedam dana.


“Objavili su moju točnu lokaciju u stvarnom vremenu, suštinski – koordinate za atentat, što je očito izravno kršenje uvjeta usluge Twittera”, tvitao je Musk.


BBC podsjeća da je Twitter ovaj tjedan suspendirao račun osobe koja je dijelila podatke o lokaciji Muskovog zrakoplova koristeći javno dostupne podatke o letu.


Suspendiran je profil @ElonJet i osobni profil vlasnika tog računa Jacka Sweeneyja (20). U međuvremenu je Musk obećao da će pokrenuti pravni postupak protiv njega.


Musk je preuzeo Twitter u listopadu za 44 milijarde dolara.