Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

neuobičajen PRIJEDLOG

EU planira koristiti zamrznutu rusku imovinu za obnovu Ukrajine

Autor: Hina

22.06.2023. 08:08
EU planira koristiti zamrznutu rusku imovinu za obnovu Ukrajine

Foto: Reuters– Europska unija u nadolazećim tjednima planira predstaviti prijedlog kojim bi se zamrznuta ruska imovina koristila za financiranje ukrajinske obnove, rekla je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.


Europska komisija planira predstaviti prijedlog prije ljetne stanke, rekla je von der Leyen tijekom konferencije o ukrajinskoj obnovi u Londonu.


Kazala je da bi se zamrznuta ruska imovina trebala koristiti „jer počinitelj mora odgovarati”. No, ruski veleposlanik u Londonu Andrei Kelin u srijedu navečer u intervjuu na britanskom televizijskom kanalu Sky News nazvao je takve planove nezakonitima.
Konferencija o ukrajinskom oporavku trebala bi postaviti temelje za obnovu Ukrajine nakon ruskih razaranja.


Von der Leyen je također rekla da „ne sumnja” da će Ukrajina jednog dana ući u EU. Na istoj konferenciji njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je da obnova Ukrajine mora biti bliže povezana s procesom pristupanja EU-u.


„Međutim, prvenstveno, dugoročno gledano, želimo pomoći u postavljanju temelja za procvat ukrajinskog gospodarstva spremnog za budućnost kroz proces pristupanja EU-u”, rekla je Baerbock.