Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

kršenje europskih zakona

EU optužila Metu da zloupotrebljava svoj položaj

Autor: Hina

19.12.2022. 18:43
EU optužila Metu da zloupotrebljava svoj položaj

Foto: PixabayEuropska komisija u ponedjeljak je priopćila kako je upozorila Metu, matičnu tvrtku Facebooka, da narušavanjem tržišnog natjecanja internetskog oglašavanja i zloupotrebom svog dominantnog položaja krši europske antimonopolske zakone.


Komisija je u preliminarnoj reviziji najavila dodatnu istragu te da bi mogla izreći kaznu u vrijednosti do 10 posto godišnjeg globalnog prometa tvrtke ako se pronađe dovoljno dokaza o kršenju pravila EU-a.


“Tvrdnje Europske komisije su neutemeljene”, odgovorio je glasnogovornik Mete Tim Lamb.
“Nastavit ćemo surađivati s regulatornim tijelima kako bismo pokazali da su naše inovacije proizvoda usmjerene na potrošače i na natjecanje”, dodao je.


Izvori upoznati s ovom temom prošli su mjesec Reutersu rekli da antimonopolska regulatorna tijela EU-a pripremaju tužbe protiv Mete zbog njezine upotrebe podataka o korisnicima i povezivanja usluge oglašavanja s društvenom mrežom.


Komisija je u ponedjeljak izrazila zabrinutost jer Meta nameće “nepoštene tržišne uvjete” konkurentima njezine usluga malih oglasa, Facebook Marketplacea, koji se žele oglašavati na njezinim društvenim mrežama –  Facebooku ili Instagramu.


Europska agencija za provedbu tržišnog natjecanja u lipnju prošle godine pokrenula je istragu o Facebooku, usredotočivši se na to koristi li ta društvena mreža podatke oglašivača na nepošten način kako bi se natjecala s njima u sektoru online malih oglasa.


Korisnici Facebooka “automatski imaju pristup Facebook Marketplaceu, htjeli to ili ne”, što uzrokuje narušavanje tržišnog natjecanja, stoji u priopćenju Komisije, a prenosi agencija dpa.


Američka tvrtka sada ima pravo odgovoriti pisanim putem ili na usmenom saslušanju.