Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

FERNANDO VILLAVICENCIO

EU i SAD osudili ubojstvo predsjedničkog kandidata u Ekvadoru

Autor: Hina

10.08.2023. 16:00
EU i SAD osudili ubojstvo predsjedničkog kandidata u Ekvadoru

Foto: ReutersEuropska unija i SAD osudili su u četvrtak ubojstvo kandidata za predsjedničke izbore u Ekvadoru Fernanda Villavicencija, prenose agencije.


“EU ponavlja svoju potpunu predanost podržavanju ekvadorske demokracije i napora kojima je cilj da se zajamči mirne demokratske izbore”, navodi se u priopćenju šefa europske diplomacije Josepa Borrella, u trenutku dok se u zemlji nalazi misija izbornih stručnjaka EU-a, prenio je AFP.


“Taj tragičan čin nasilja napad je na institucije i demokraciju u Ekvadoru”, dodaje se, ističući da treba zaštititi sve kandidate na izborima kako bi se zajamčilo slobodan i demokratski izborni proces.
Fernando Villavicencio, kritičar korupcije i organiziranog kriminala, ubijen je na kraju predizbornog skupa u srijedu navečer u Quitu. Ekvador je proglasio izvanredno stanje, no nije promijenjen datum održavanja prvog kruga izbora, predviđen za 20. kolovoza


Borrell je pozvao da se počinitelja i organizatore ubojstva privede pravdi i izrazio solidarnost EU-a podsjetivši na suradnju Europe s Ekvadorom u borbi protiv nasilja povezanog s organiziranim kriminalom. Ubojstvo su osudile i Sjedinjene Države.


Ubojstvo Fernanda Villavicencije bilo je šokantno i užasavajuće i SAD se nada da će počinitelji odgovarati, rekao je u četvrtak glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby za CNN, prenio je Reuters.


Kirby je pohvalio proglašenje izvanrednog stanja u zemlji i izrazio nadu da će biti provedena detaljna i transparentna istraga i da će počinitelji ubojstva odgovarati.