Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

NOVI EGZODUS ZAPOSLENIKA?

Elon Musk vodi Twitter u propast

Autor: T.I.

18.11.2022. 20:24
Elon Musk vodi Twitter u propast

Foto: ReutersSvakim danom nakon konačnog preuzimanja Twittera, poslije mjeseci mučnih pregovora, nerazumijevanja, ultimatuma, prijetnji, sudskih tužbi, kupovina vrijedna 44 milijarde dolara sve više izgleda kao osvetnički pohod Elona Muska negoli poslovni potez.


Musku nije dugo trebalo da se zamjeri, em korisnicima, em demokratskim političkim strukturama, svojim fix idejama o plaćanju plave kvačice kao potvrde da je nečiji profil provjeren i stvaran, pa i relativiziranjem kršenja pravila komuniciranja i najave ukidanja zabrane korištenja računa za korisnike visokog profila koji su širili teorije zavjere, služili se dezinformacijama i rasističkim predrasudama, braneći to slobodom govora.


Dakako, na samom startu Musk se ponajprije zamjerio osoblju Twittera, od najnižih službenika do top managera, posmicavši odmah nakon preuzimanja pola radne snage od oko 7000 ljudi.
Nove vijesti sugeriraju da se preostala brojka zaposlenih možda neće zaustaviti na 3 i pol ili tri tisuće. Naime, svjetske novinske agencije javljaju da bi ih moglo otići još nakon novog Muskovog ultimatuma preostalim zaposlenicima u četvrtak koji uključuje potpisivanje izjave da su spremni raditi „još više sati, ali većim intenzitetom“ ili otići.


Radnici odlaze


Kako danas javljaju Reuters i AP, na ovaj pritisak će još nekoliko stotina radnika jednostavno odgovoriti tako da sami napuste brod koji se opasno ljulja nakon Muskovog preuzimanja.


Da bi objasnio i komentirao svoje poteze, Musk se koristi kratkim porukama na Twitteru, pa je tako rečenicom „najbolji ljudi ostaju, nisam posebno zabrinut zbog odlazaka“,  pokušao uvjeriti sebe i druge da će se tako da ljude testira jesu li spremni raditi intenzivno i dugo, radna snaga filtrirati po kvaliteti, iako je to prilično upitna metoda.


Isto tako, primjetno je da Musk zadnjih dana po onoj narodnoj „svako svog konja hvali“ odjednom društvenu mrežu koju je donedavna kudio zbog raznih stvari, odjednom kuje u zvijezde kako brzo reagira i kako se događaji poput propasti kripto mjenjačnice FX kvalitetnije i „brže“ prate na Twitteru negoli u „klasičnim“ medijima. Tvrdi tako, iako sadržaj na Twitteru, baš kao i prije njegova preuzimanja popunjavaju korisnici, a ne managment ili nekakvo uredništvo.


Reuters saznaje da je preko internog alata za komunikaciju djelatnika Twittera njih preko 500 danas poslalo oproštajne poruke od kolega.


Anketa na aplikaciji za zapošljavanje Blind koja verificira da je netko nečiji zaposlenik preko njihovih poslovnih e-mailova, pokazala je da 42 posto od 180 anketiranih namjerava otići iz Twittera, a samo 7 posto je zaokružilo da ostaje, ma što se dogodilo.