Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

SVJETSKI EKONOMSKI FORUM

“Elita” se okuplja u Davosu: Popis onih koji nisu htjeli doći nikada nije bio tako dug

Autor: Hina

16.01.2023. 15:48
“Elita” se okuplja u Davosu: Popis onih koji nisu htjeli doći nikada nije bio tako dug

Foto: ReutersU švicarskom mondenom skijaškom centru Davos ovaj tjedan se očekuje rekordan broj šefova država i vlada na Svjetskom gospodarskom forumu, no pozornost privlače i istaknuta imena koja neće kročiti uobičajeno snježnim ulicama tog grada.


Njemački kancelar Olaf Scholz jedini je čelnik skupine G7 koji bi trebao prisustvovati 53. sastanku Svjetskog gospodarskog foruma. Američki predsjednik Joe Biden, britanski premijer Rishi Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron neće otputovati u Davos.


Neće doći ni moćni igrači izvan G7 – kineski predsjednik Xi Jinping niti brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva koji je obećao vratiti svoju zemlju na svjetsku pozornicu nakon izolacionističkih godina desničarskog prethodnika Jaira Bolsonara.
Dok se veliki dijelovi svijeta nose s rastućim cijenama hrane i goriva, a čini se da je globalno gospodarstvo na rubu recesije, predsjednici i premijeri možda smatraju da bi njihov boravak u Švicarskoj loše odjeknuo u njihovoj domovini.


Neki su otkazali u posljednji trenutak – južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa bio je jedan od 52 politička čelnika na popisu sudionika foruma, ali je otkazao posjet u nedjelju zbog aktualne energetske krize u zemlji.


U ponedjeljak je službeno počelo petodnevno okupljanje svjetske elite pod motom “Suradnja u rascjepkanom svijetu”. Još se ne zna hoće li se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratiti forumu kao prošle godine, dok ruski predsjednik Vladimir Putin neće govoriti.


Milijarder Elon Musk rekao je da ostaje daleko od Davosa jer mu događaj, koji uključuje više panel rasprava o pitanjima od monetarne politike i geopolitičkih žarišta, do obnovljivih izvora energije i javnog zdravlja, “zvuči dosadno. ”


Ipak, organizatori su objavili da će biti prisutno više od 1500 poslovnih čelnika iz svih industrija, uključujući šefove Microsofta, Ubera, Pfizera, Saudi Aramca i niza financijskih institucija. Svjetski gospodarski forum oduvijek je bio mjesto za promicanje globalne trgovine i otvorenih tržišta koji su pod velikim pritiskom od izbijanja pandemije koronavirusa.


Investicijska zvijezda George Soros, proslavljen posjetitelj Davosa, ove godine putuje na Minhensku sigurnosnu konferenciju umjesto na Svjetski gospodarski forum.