Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

novi napadi

Eksplozije odjekuju glavnim gradom Ukrajine, a opet je napadnut i Krim

Autor: Hina

10.09.2023. 09:44
Eksplozije odjekuju glavnim gradom Ukrajine, a opet je napadnut i Krim

Foto: ReutersNajmanje pet eksplozija čulo se rano u nedjelju u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, izvijestili su Reutersovi svjedoci, nakon što je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao da su sustavi protuzračne obrane uključeni u odbijanje ruskog zračnog napada.


“Dronovi i dalje idu prema Kijevu!”, napisao je Kličko na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.


Dodao je da su ostaci dronova pali na okruge Svjatošinski, Ševčenkivski i Podil, izazvavši požar u blizini parka i udarivši na ceste. Prema prvim formacijama, jedna je osoba ozlijeđena, dodao je Kličko.


Ukrajinci napali Krim
Ruske snage oborile su osam bespilotnih letjelica koje je lansirala Ukrajina iznad Crnog mora u blizini Krima i uništile tri glisera u morskim vodama rano u nedjelju, priopćilo je ministarstvo obrane.


Vojni gliseri američke proizvodnje koji su prevozili ukrajinsko vojno osoblje uništeni su sjeveroistočno od Zmijskog otoka, objavilo je ministarstvo u priopćenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.


Ministarstvo nije priopćilo je li u oba incidenta bilo štete ili ozlijeđenih. Reuters nije mogao provjeriti izvještaje, koji su uslijedili nakon sličnih izvještaja posljednjih tjedana. Nije bilo trenutačnih komentara iz Ukrajine.


Mali Zmijski otok, simbol ukrajinskog prkosa invaziji većeg susjeda, istureni je položaj na sjeverozapadu Crnog mora, gdje su napetosti eskalirale otkako se Rusija prošlog mjeseca povukla iz sporazuma koji je Ukrajini omogućio isporuku žita iz svojih južnih luka unatoč ratu.


U potezu koji su naširoko osudili saveznici Kijeva, Rusija je anektirala poluotok Krim od Ukrajine 2014., osam godina prije svoje pune invazije na Ukrajinu.