ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Šef EMSC-a

Drugi razorni potres u Turskoj je bio neobičan: Nije bio naknadni potres od prvog

Autor: P. N.

07.02.2023. 07:45
Drugi razorni potres u Turskoj je bio neobičan: Nije bio naknadni potres od prvog

Foto: ReutersŠef Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) Remy Bossu mišljenja je kako jučerašnji drugi razorni potres u Turskoj nije bio naknadni, već neobičan potres izazvan onim prvim.


Ističe kako se taj drugi, čija je magnituda bila 7,5, dogodio na potpuno drugom sustavu rasjeda.


“Tradicionalno opažamo da imamo glavni udar, a zatim imamo naknadne potrese koji slijede duž iste zone pukotine. Ti drugi su blizu epicentra i niže su magnitude. Ovaj je drugi potres bio gotovo jednako snažan kao prvi, ali potpuno na drugom sustavu rasjeda.
Prvi je udar bio duž rasjeda Istočne Anatolije, a drugi na sasvim drugom rasjedu. To, dakle, nije bio naknadni potres, već novi potres izazvan onim prvim. To je neobično, to zovemo slijedom potresa”, ispričao je Bossu za Sky News.


Seizmolozi su opisali i kako se prvi potres dogodio nakon što se jedna tektonska ploča pomaknula prema zapadu, druga prema istoku. Na tom su se području i u prošlosti već događali ovako razorni potresi.


Margarita Segou, seizmologinja Britanskog geološkog instituta, rekla je da se većina snažnih potresa poput ovih događa pod vodom.


“Ovdje su se dogodilo na kopnu pa su zato i bili ovako razorni. Pored toga, epicentar je bio u blizini Gaziantepa, velikog grada i gusto naseljene prijestolnice pokrajine u Turskoj”, rekla je.


“Ovo je užasna razina razaranja i razaranja koju bismo očekivali vidjeti kada jak potres pogodi regiju s zgradama koje nisu ojačane”, rekao je Ilan Kelman, stručnjak za katastrofe i zdravlje na Sveučilištu u Londonu.