Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

prOGLAŠENA OPĆA OPASNOST

Dramatične scene iz Slovenije: Bujica nosi mostove i automobile

Autor: Portal NL

04.08.2023. 11:57
Dramatične scene iz Slovenije: Bujica nosi mostove i automobile

Foto: Ziga Zivulovic jr./F.A. BOBOU susjednoj Sloveniji apokaliptični prizori zbog snažnog nevremena i obilnih oborina koji su zemlju pogodili još sinoć, a ista ciklona se tijekom dana očekuje i u Hrvatskoj. Za cijeli sjeverni dio Slovenije oglašen je najviši, crveni stupanj meteoalarma, a u regijama Štajerskoj i Koruškoj jutros su, kako javlja Delo, uključene sirene za opću opasnost.


U zemlji je u zadnjih 12 sati, prema informacijama Uprave za zaštitu i spašavanje bilo više od tisuću intervencija.


Očekuje se da će pljuskovi uzrokovati daljnji porast vodostaja i izlijevanje rijeka. U zadnja 24 sata najviše kiše palo je na mjernoj postaji Pasja ravan, 182,7 milimetara, a više od 170 milimetara na Voglu, Rudnom polju i Zelenici. U Zračnoj luci Brnik, Kredarici i Luču palo je više od 150 milimetara kiše.

Obilne oborine izazvale su izlijevanje vodotoka i odrone u mnogim područjima Gorenjske. Trenutno je najteža situacija na području Škofje Loke. Problema je puno i u tržičkoj općini.


“Zapravo, cijela Gorenjska je pod vodom”, rekao je zapovjednik Civilne zaštite Gorenjske Klemen Šmid.


Ljude se moli da se samoorganiziraju i da, ukoliko je moguće odgode poslove koji nisu hitni i ostanu kod kuće.


Večer javlja kako Meža i Drava izlaze iz korita, više prometnica je poplavljeno i zatvoreno, uključujući glavne ceste Dravograd – Maribor, Dravograd – Slovenj Gradec, Kotlje – Slovenj Gradec, Črna – Mežica. Ponegdje su odneseni mostovi, poplavljeni su podrumi zgrada, pokrenut je niz klizišta.Na području Črne oborinske vode su poplavile stambene objekte, a u središtu mjesta je voda odnijela most. Na Mariborskoj cesti u Dravogradu oborinske vode prijete kućama, a protok Drave na granici s Austrijom posljednjih je sati naglo porastao. Na mjestima nema struje i vode, a problemi su i sa signalom mobilne telefonije.


Zatvoren je čvor Lesce prema Karavankama, te Gorenjska autocesta, kao i čvor Brnik prema Ljubljani. Trenutačno je zbog poplava i velikog broja zatvorenih cesta promet na gorenjskoj autocesti između Kranja i čvora Ljubljana – Brod.


Zbog nevremena na području Općine Idrija trenutno je u tijeku veći obim intervencija. Aktiviraju se klizišta, pojedine prometnice već su poplavljene, između ostalog neprohodna je cesta Idrija-Spodnja Idrija.