Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Iranski vođa

Dogovor sa zapadom o nuklearnom programu moguć

Autor: Hina

11.06.2023. 21:16
Dogovor sa zapadom o nuklearnom programu moguć

Foto: ReutersVrhovni vođa Irana je u nedjelju, usred zastoja u pregovorima između Teherana i Washingtona o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015., rekao da je dogovor sa zapadom o iranskom nuklearnom programu moguć ako bi nuklearna infrastruktura u zemlji ostala nepromijenjena.


Višemjesečni neizravni pregovori između Teherana i Washingtona o obnavljanju nuklearnog sporazuma sa šest velesila su zastali od rujna, a obje se strane međusobno optužuju zbog nerazumnih zahtjeva.


Ajatolah Ali Hamenei oprezno je odobrio mogućnost obnavljanja sporazuma nekoliko dana nakon što su Teheran i Washington porekli da se približavaju privremenom dogovoru, prema kojem bi Teheran smanjio svoj nuklearni program u zamjenu za slabljenje sankcija.
“Nema ničeg lošeg u sporazumu (sa zapadom), no u infrastrukturu naše nuklearne industrije se ne smije dirati”, rekao je Hamenei, prema državnim medijima.


Glasnogovornik američkog State Departmenta je odbio komentirati Hameneijeve izjave, ponovivši stav administracije predsjednika Joe Bidena da su Sjedinjene Američke Države “predane tome da nikada ne dozvole Iranu da nabavi nuklearno oružje”.


Obogaćivanje uranija


“Vjerujemo da je diplomacija najbolji način da se postigne cilj na provjerljivoj i trajnoj osnovi, no predsjednik je također bio jasan da nijednu opciju nismo maknuli sa stola”, rekao je, aludiravši na mogućnost vojnog djelovanja.


“Nećemo karakterizirati narav izjava iranskog vođe”, dodao je glasnogovornik.


Sporazumom iz 2015. ograničeno je iransko obogaćivanje uranija kako bi Teheranu bilo teže razviti nuklearno oružje, a zauzvrat su ukinute međunarodne sankcije.


Tadašnji američki predsjednik Donald Trump je napustio sporazum 2018. i ponovno uveo sankcije koje su osakatile iransko gospodarstvo, zbog čega je Teheran postupno premašio ograničenja dogovorena sporazumom i oživio američke, europske i izraelske strahove da Iran nastoji posjedovati atomsku bombu.


Hamenei je ponovio višegodišnji službeni stav zemlje rekavši da Islamska Republika nikada nije htjela izgraditi nuklearnu bombu.