Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

GUTERRES POZDRAVIO DOGOVOR

Dogovor Izraela i Hamasa “važan korak”, ali ima još puno toga za učiniti

Autor: Hina

22.11.2023. 16:25
Dogovor Izraela i Hamasa “važan korak”, ali ima još puno toga za učiniti

Foto: ReutersDogovor Izraela i Hamasa o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Gazi je “važan korak u dobrom smjeru, ali još puno toga ostaje za učiniti”, rekao je u srijedu glasnogovornik glavnog tajnika UN-a. Antonio Guterres je “pozdravio dogovor između Izraela i Hamasa, uz posredovanje Katra i potporu Egipta i SAD-a”, rekao je glasnogovornik.


“UN će pokrenuti sve svoje kapacitete kako bi pomogao provedbu dogovora u djelo i maksimalno iskoristio pozitivan utjecaj tog dogovora na humanitarnu situaciju u Gazi”, dodao je glasnogovornik.


I šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je na X-u također pozdravio dogovor, dodajući da “to nije dovoljno da bi se prekinule patnje civila”.
Ghebreyesus traži puštanje svih talaca te da se, u iščekivanju njihovog oslobađanja, omogući zdravstvena briga za sve ostale u zatočeništvu. Također poziva i na prekid vatre kako bi se uistinu moglo pomoći stanovnicima Gaze, na dulje vrijeme i u potpunoj sigurnosti.


Izraelska vlada podržala je u srijedu dogovor s Hamasom o oslobađanju 50 žena i djece koje palestinski džihadisti drže u Gazi kao taoce u zamjenu za četverodnevni prekid borbi i oslobađanje 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora.


Hamas drži oko 240 talaca, zatočenih 7. listopada, kad su njegovi borci upali u Izrael i ubili oko 1200 ljudi, većinom civila.


Pojas Gaze je, nakon što je Izrael proglasio ratno stanje, od tada pod stalnim izraelskim napadima. Prema Hamasu, u izraelskim napadima je poginulo 14.000 Palestinaca.