Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik i oporba u bespoštednoj borbi za državnu vlast

Autor: Hina

28.11.2022. 16:06
Dodik i oporba u bespoštednoj borbi za državnu vlast

Foto: ReutersOporbene političke stranke iz BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodik nastavili su u ponedjeljak bespoštednu borbu za kontrolu nad Domom naroda parlamenta BiH, o čemu ovisi kako će izgledati nova vlast na državnoj razini, a ishod tog sukoba trebao bi biti poznat u srijedu.


Čelnici oporbenih stranaka sa srpskim predznakom u Sarajevu su pregovarali s predstavnicima osam stranaka bošnjačko-građanskog bloka, koje su s HDZ-om ranije dogovorile koaliranje na državnoj razini. Nije, međutim, postignut konačni dogovor o tome kako će tko glasati kada Narodna skupština Republike Srpske u srijedu bude odlučivala tko će biti zastupnici iz tog entiteta u klubu Srba u državnom Domu naroda.


“Hoće li doći do dogovora, znat će se u srijedu. Nije bilo nikakvih uvjetovanja i ucjenjivanja”, kazao je novinarima nakon sastanka u središnjici SDP-a BiH Milan Milićević, sadašnji prvi čovjek oporbene Srpske demokratske stranke (SDS).
SDP BiH u parlamentu Republike Srpske ima dva od pet zastupnika koji čine klub pod nazivom Pokret za državu. O glasovima tih pet zastupnika iz ovog kluba ovisi pak hoće li Dodikov SNSD u srijedu dobiti četiri od pet zastupnika u Domu naroda parlamenta BiH pa tako i kontrolni paket dostatan za blokiranje ili prihvaćanje svih zakona koje donosi Zastupnički dom. Time bi Dodik postao neizostavan partner za uspostavu vlasti na državnoj razini.


Oporbene srpske stranke sada pokušavaju uvjeriti stranke iz Federacije BiH, koje ulaze u državnu vlast, da im preko kluba Pokret za državu osiguraju dva od pet mjesta u klubu Srba u Domu naroda kada o tome za dva dana tajnim glasanjem bude odlučivao parlament RS.


‘Povijesna šansa koja se ne smije propustiti’


“Svi smo svjesni da sve treba učiniti da Dodik ne dobije četvrtog delegata u Domu naroda, jer je to ključ da uspijemo kao narod i društvo”, kazao je nakon sastanka u Sarajevu predsjednik također oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović. Istaknuo je kako je riječ o “povijesnoj šansi koja se ne smije propustiti”.


Dodik je ranije tijekom dana potvrdio kako nije siguran u ishod glasanja koje se očekuje u parlamentu RS, iako tamo njegov SNSD s koalicijskim partnerima ima komotnu većinu.


“Ne mogu reći sa sigurnošću”, kazao je Dodik novinarima, optužujući istodobno veleposlanika SAD u BiH Michaela Murphyja, kao i britansku diplomaciju, da aktivno lobiraju i uvjeravaju one koji imaju pravo glasa da podupru oporbu, odnosno izbor njihova dva zastupnika u državni Dom naroda.


Predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković u ponedjeljak je potvrdio kako i dalje postoji matematička mogućnost da Dodikova stranka ne bude dio nove vlasti i da sve ovisi o ishodu borbe za mjesta u Domu naroda.


Za sada je izvjesno samo kako će novu vlast u Federaciji BiH, na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada, činiti blok od osam oporbenih bošnjačkih i građanskih stranaka, s jedne strane i HDZ BiH, s druge. Sporazum o programskoj suradnji koji će to omogućiti u utorak bi trebali potpisati čelnici SDP BiH Nermin Nikšić i HDZ BiH Dragan Čović.


Nakon srijede bit će jasno hoće li im na državnoj razini vlasti u BiH partner biti Dodik ili srpska oporba.