Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

pad razine vode

Dnjepar bi se u korito trebao vratiti u idućih sedam dana

Autor: Hina

10.06.2023. 12:50
Dnjepar bi se u korito trebao vratiti u idućih sedam dana

Foto: ReutersJužni tok rijeke Dnjepar će se vjerojatno vratiti unutar svojih obala do 16. lipnja nakon velike poplave izazvane pucanjem ukrajinske brane Kahovka ovog tjedna, rekao je u subotu dužnosnik kojeg je instalirala Moskva.


Poplava je pogodila gradove i sela ispod brane, zarobivši stanovnike i uništivši cijele kuće s obje strane rijeke, koja razdvaja Hersonsku oblast na dva dijela pod ukrajinskom i ruskom kontrolom.


Vladimir Saldo, koji upravlja dijelom pod ruskom kontrolom, rekao je da se vodostaj u Novoj Kahovki, gradu pored brane, smanjio za tri metra od utorka kada je bio na vrhuncu.
“Ispumpavanje vode i odvoz smeća s ulica su započeli”, rekao je, dodavši da je više od 6000 ljudi evakuirano iz poplavljenih dijelova Nove Kahovke te iz gradova Oleški i Gola Pristanj, koji se nalaze blizu ušća rijeke.


Kazao je da preliminarni izračuni ruskog proizvođača električne energije RusHydro ukazuju na to da će se Dnjepar ispod uništene elektrane Kahovke vratiti na svoj uobičajeni tok do 16. lipnja.Saldo je također optužio Ukrajinu za granatiranje privremenih skloništa za osobe raseljene zbog poplave, rekavši da je jedna žena poginula u napadima. Objavio je fotografiju uništene zgrade, navevši da je riječ o hotelu.


Reuters nije mogao nezavisno potvrditi navode o granatiranju, koji podsjećaju na slične tvrdnje iznesene proteklih dana. Kijev, koji je optužio Moskvu za granatiranje civila na poplavljenom teritoriju pod svojom kontrolom, nije odmah komentirao ruske navode.


Ukrajina je optužila Rusiju za uništavanje hidroelektrane i brane, koja je bila pod ruskom kontrolom od prvih tjedana rata, koji Moskva naziva “posebnom vojnom operacijom” započetom prije više od godinu dana. Moskva pak je optužila Ukrajinu.


Guverner Krima, koji je Moskva zauzela i anektirala od Ukrajine 2014., rekao je zasebno da je ruska protuzračna obrana oborila dva ukrajinska balistička projektila te da nije bilo štete ili žrtava.