Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

RUSKI REŽIM

Direktor ruskog Yandexa na sudu zbog “netočnog označavanja LGBT filmova”

Autor: Hina

05.07.2023. 21:07
Direktor ruskog Yandexa na sudu zbog “netočnog označavanja LGBT filmova”

Foto: ReutersIzvršni direktor internetske tvrtke Yandex suočava se s procesom na ruskom sudu zbog navodnih kršenja zakona o “LGBT propagandi”, navedeno je na web stranici suda u srijedu.


Odluka o pokretanju postupka protiv  Artema Savinovskog dolazi dan nakon što je sud izrekao milijun rubalja novčane kazne Kinopoisku, online filmskoj bazi pod vlasništvom Yandexa, prema tome istom zakonu.


Yandex je rekao Reutersu da je slučaj protiv Savinovskog, koji je također direktor Kinopoiska, povezan s novčanom kaznom od utorka zbog “netočnog označavanja LGBT filmova.”


Suzbijanje LGBT prava
Slučaj Savinovskog više je administrativne nego kaznene prirode, što znači da se odnosi na kršenje zakona koji ne uzrokuju značajnu štetu niti je javna prijetnja. Yandex je rekao da će se žaliti na bilo kakvu sudsku odluku protiv svoga direktora.


Rusija pojačava svoje suzbijanje LGBT prava koja je predsjednik Vladimir Putin prikazao kao dokaz moralne dekadencije zapadnih zemalja, od čega Rusija mora biti zaštićena.


Prošlog prosinca Putin je potpisao zakon kojim se proširuju restrikcije promocije onoga što nazvao “LGBT” propagandom, čime zapravo postaje kažnjivo bilo kakvo javno izražavanje ponašanja ili stila života lezbijki, gay muškaraca, biseksualnih ili transrodnih osoba.


Oznaka 18+ obavezna i za “Dnevnik Bridget Jones”


Prošli je mjesec donji dom parlamenta, Državna Duma, dao svoju inicijalnu podršku zakonu koji bi zabranio operacije promjene spola za transrodne osobe.


Yandexova filmska baza Kinopoisk kažnjena je zato što sedam filmova na njezinoj stranici nisu imala oznaku 18+, uključujući i britansku romantičnu komediju “Dnevnik Bridget Jones”, britansku crnu komediju “Greed” i talijansku crnu komediju “Savršeni stranci.”


Kinopoisk je u svoju obranu rekao da se filmovi mogu gledati samo putem pretplate, koja je dostupna samo za gledatelje iznad 18 godina, no sud je odbacio taj argument, prenijele su nezavisne novine Novaya Gazeta.


Ruska vodeća tehnološka tvrtka Yandex se od početka ruske invazije Ukrajine mučila s nastojanjima da uravnoteži domaće pritiske s interesima svojih zapadnih investitora.


Prošli mjesec sud je kaznio tvrtku s dva milijuna rubalja zbog toga što je odbijala dati ruskim sigurnosnim službama informacije o svojim korisnicima.