Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Akcija spašavanja

Desetak osoba zatrpano pod snježnom lavinom u austrijskim alpama, pokrenuta ogromna potraga

Autor: Portal Novi list

25.12.2022. 20:34
Desetak osoba zatrpano pod snježnom lavinom u austrijskim alpama, pokrenuta ogromna potraga

Foto: ReutersSnježna lavina zatrpala je desetak osoba u nedjelju poslijepodne u skijaškom području Lech/Zürs, javlja austrijska novinska agencija APA. Prema dostupnim informacijama iz policije još nije poznat točan broj zatrpanih.


Jedna ozlijeđena osoba je spašena. Akcija spašavanja i potrage nastavljena je i po mraku, no sada je obustavljena potraga helikopterima.


Lavina je krenula nešto prije 15 sati ispod Trittkopfa, alpskog vrha visine 2.720 metara. Snježna masa stigla je i do skijaške staze 134 (Balmen).


Ubrzo nakon toga, osam helikoptera, uključujući tri iz Tirola, i nekoliko grupa spašavatelja krenulo je prema mjestu nesreću. Helikopteri su stalno slijetali i uzlijetali na Flexenpass, na visini od 1.773 metra, koji je bio zatvoren za promet.


Prema informacijama policije i općine Lech, kojoj Zürs pripada, u potragu je uključeno više od 200 ljudi.


“Činimo sve da spasimo entuzijaste zimskih sportova”, poručili su iz zajednice. Nakon što je pao mrak, spasilačke ekipe nastavile su potragu bez pomoći helikoptera.


Lech/Zürs se promovira kao “jedno od najboljih skijaških područja na svijetu” i dio kolijevke alpskog skijanja.


Prema web stranici odmarališta, skijalište je zatvoreno od 17 sati po lokalnom vremenu danas, a novosti o eventualnom nastavku skijanja objavit će sutra u 8 sati.