Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

protiv zakona talibana

Deseci prosvjednica u Afganistanu protiv zabrane obrazovanja za žene

Autor: Hina

25.12.2022. 09:57
Deseci prosvjednica u Afganistanu protiv zabrane obrazovanja za žene


Deseci djevojaka i žena, uglavnom studentica, izašli su u nedjelju na ulice grada Herata na zapadu Afganistana kako bi prosvjedovali protiv zabrane obrazovanja za žene, koju je uvela talibanska vlast.


Prosvjednice, podijeljene u manje skupine, vikale su “obrazovanje je naše pravo” i okupile su se ispred ureda pokrajinskog guvernera, rekla je jedna od sudionica prosvjeda za njemačku agenciju dpa.


Talibanske su ih snage pokušale raspršiti vodenim topovima, štapovima i palicama, rekla je druga prosvjednica. Snimke događaja prikazuju vatrogasno vozilo kako polijeva prosvjednice vodom, koja je naizgled pomiješana s nekim kemikalijama.
Odluka talibana da zabrani djevojkama i ženama pohađanje škola i sveučilišta je izazvala snažne međunarodne kritike.


Talibanski ministar višeg obrazovanja je rekao da je zabrana sveučilišnog obrazovanja za žene uvedena zbog činjenice da se studentice nisu pridržavale strogih pravila o odijevanju, da su dolazile na predavanja bez pratnje muških rođaka i da su se miješale sa studentima.


Žene i djevojke su uglavnom isključene iz javnog života otkako su talibani preuzeli vlast u kolovozu prošle godine.


Ministarstvo gospodarstva je u subotu naložilo svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama da zabrane svojim zaposlenicama da dolaze na posao, što je drugi primjer gušenja ženskih sloboda u toj zemlji.


Zaposlenice do daljnjega ne smiju raditi jer se neke od njih nisu pridržavale vladinih pravila vezanih uz nošenje hidžaba, marame koja pokriva kosu i vrat, koju bi žene trebale nositi u javnosti.


Američki državni tajnik Anthony Blinken je u subotu rekao da je “duboko zabrinut” da će talibanska zabrana ženama da obavljaju humanitarni rad u Afganistanu ugroziti ključnu pomoć koja milijunima spašava život.


“Žene su ključne za humanitarna djelovanja diljem svijeta. Ova će odluka biti razorna za afganistanski narod”, napisao je Blinken na Twitteru.