ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Srbijanski ministar

Dačić ne želi u Strasbourg ako će Kosovo biti primljeno u Vijeće Europe

Autor: Hina

17.04.2023. 20:56
Dačić ne želi u Strasbourg ako će Kosovo biti primljeno u Vijeće Europe

Foto: Davor Kovačević/NLSrbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak da ne namjerava putovati u Strasbourg u povodu dva desetljeća od prijema Srbije u Vijeće Europe ukoliko će dan kasnije Kosovo biti primljeno u tu instituciju.


Dačić je na konferenciji za medije, nakon sastanka sa šeficom diplomacije Gabona Yolandom Nyonde, rekao da se na 10. obljetnicu Briselskog sporazuma Beograda i Prištine, postignutog pod pokroviteljstvom EU-a, najavljuje da će Odbor ministara Vijeća Europe započeti proceduru prijema Kosova u tu instituciju.


“Ako je to točno – ja neću ići u Strasbourg, jer u Vijeće Europe nikad nije bilo primljeno nešto što nije država”, rekao je Dačić.
On je uputio prijekor Uniji ocijenivši kako je nemoguće s jedne strane braniti teritorijalni integritet Ukrajine, a istodobno s druge strane rušiti teritorijalni integritet Srbije, koja u svom Ustavu Kosovo vidi kao integralni dio svog teritorija i ne priznaje neovisnost koju je Priština proglasila 2008. godine.


Dačić je podsjetio i na obvezu prištinskih vlasti preuzetu u Bruxellesu 2013. da formira Zajednicu srpskih općina (ZSO) na Kosovu, koja je naglašena i u nedavno prihvaćenom prijedlogu europskog sporazuma o normalizaciji odnosa dviju strana, te dodatnim Aneksom tog sporazuma usuglašenim 18. ožujka u Ohridu.


Srbija, dodao je, neće dopustiti da se njezina “konstruktivnost promatra kao slabost” i da Kosovo, 10 godina poslije potpisivanja sporazuma i odbacivanja obveza da formira ZSO, treba biti “nagrađeno otpočinjanjem procedure” za prijem u Vijeće Europe.


“To je takav faul, da je to neoprostivo”, naglasio je Dačić.


Osim mogućeg posjeta Strasbourgu, koji je doveden u pitanje, Dačić je najavio i predstojeće razgovore s ministrima vanjskih poslova Švedske i Francuske.