Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

INFLACIJA NE POSUSTAJE

Craft pivari u velikim problemima, samo slad je skuplji za 50 posto

Autor: Hina

17.12.2022. 09:17
Craft pivari u velikim problemima, samo slad je skuplji za 50 posto

Foto: iStock/NLSuočeni s oštrim rastom cijena sirovina i energenata, hrvatski craft pivari, kao i njihovi kolege u svijetu, rješenja nalaze u novim ulaganjima u proizvodnju, dok poskupljenja ne pokazuju znakove posustajanja.


Mali pivari rast cijena energije i sirovina osjećaju na svakodnevnoj bazi. Najveći problem je što su energenti veoma integrirani u proizvodnju, od grijanja vode za namakanje sladnih zrna, prekuhavanja sladovine i kontroliranja temperature fermentacije te, naposljetku, pakiranja završnog proizvoda.


U Zmajskoj pivovari troškovi proizvodnje su tijekom godine drastično povećani. Poručuju da je teško točno izračunati cijene jer rastu gotovo na mjesečnoj razini.
Prema njihovim procjenama, cijena ječmenog slada, koji je osnovna sirovina za proizvodnju, porasla je 50 posto, energenti (struja i plin) 400 posto, staklena ambalaža 50 do 80 posto, papirnata ambalaža 100 do 150 posto, a razni vezani troškovi, poput transporta sirovina i gotovog piva, 100 posto.


Suosnivač i suvlasnik pivovare Pulfer Hrvoje Galić kaže da svi crafteri imaju iste probleme zbog poskupljenja u cijelom prerađivačkom i proizvodnom sektoru.


“Cijena boce je od početka godine porasla gotovo 100 posto, slično se najavljuje i za limenke, kartonska ambalaža skuplja je više od 60 posto, čepovi 100 posto, etikete također, ugljični dioksid (CO2) 70 posto, a nismo još ni spomenuli sirovine i energente”, kaže Galić.


Dodaje da je plin u nekim mjesecima bio tri-četiri puta skuplji od uobičajene cijene, struja dva-tri puta, a očekuje i znatan rast cijene vode u 2023. godini.


Jedan od većih problema je mjesečna promjena troškova proizvodnje, koja znatno otežava planiranje i formiranje cijena.


“Ovdje ne govorimo o godišnjim stopama rasta troškova, koji bi uobičajeno iznosili od jedan do pet posto, sa čime ne bismo imali većih problema. Ovo je abnormalan rast koji je malim nezavisnim pivovarama ogroman teret”, ističe Galić.


Bitke sa cijenama i na drugoj strani Europe


U točionici Northern Monk u Engleskoj, craft pivara Russella Bisseta, također vode borbu sa cijenama koje iz dana u dan strelovito rastu, jer se pivarska industrija posebno oslanja na sastojke koji postaju sve skuplji, piše The Economist.


Anketirajući svoje članove, engleska udruga British Beer and Pub otkrila je da će, čak i uz vladine subvencije, očekivana potrošnja pivara za energiju iduće godine biti čak 140 posto veća nego u godini prije pandemije.


Pivo se u proizvodnom procesu kuha, što iziskuje znatnu potrošnju plina, a hlađenje tijekom fermentacije i odležavanja zahtijeva znatnu potrošnju struje.


Craft pivovare također koriste tekući ugljični dioksid, nusproizvod drugih industrijskih proizvodnih procesa za skladištenje, premještanje i karboniziranje piva.


Cijena alkoholnih pića porasla je osjetno manje s obzirom na cjelokupnu inflaciju jer engleski pivari postaju kreativni u dotjerivanju svojih proizvodnih procesa. Nastoje izvući sve što mogu iz svakog zrna hmelja i zamijeniti ugljični dioksid jeftinijim dušikom ili uzgojem vlastitog kvasca.


Za razliku od engleskih pivovara, Zmajska pivovara ne namjerava prijeći na korištenje dušika već će optimizirati primjenu CO2.


Glavni “kuhar” Nove rudne Marko Filipin kaže da je okretanje uporabi dušika jedna od opcija koju razmatraju, ali pojašnjava da u Hrvatskoj ne postoji toliki problem sa CO2 kao na Zapadu.


“U Hrvatskoj je to još podnošljivo, iako bismo i mi trebali početi gledati u tom smjeru”, rekao je Filipin.


Najveći je dobavljač ugljičnog dioksida u Engleskoj tvrtka koja posjeduje tvornice gnojiva, a skokovi u cijeni prirodnog plina potaknuli su tvornice da početkom godine zaustave proizvodnju.


Neke su engleske pivovare u kolovozu bile suočene sa cijenama ugljičnog dioksida i 30 puta većim nego lani, no sada su se uravnotežile.


Cijene žitarica poput ječma i pšenice porasle su proljetos početkom rata u Ukrajini, a kasnije i tijekom ljeta. Od tada su ponovno pale, ali su i dalje više nego prije pandemije. Engleske craft pivovare uvoze hmelj iz Amerike, gdje uzgajivači uzgajaju sorte s aromatičnim okusima poput koštunjavog voća i citrusa.


Situacija sa žitaricama za proizvodnju piva nije ni u Hrvatskoj bajna. Galić drži da će cijene slada, hmelja i kvasca iduće godine porasti od 20 do 40 posto.


Prognoze i rješenja


Pivovara Nova runda slično razmišlja, no Filipin kaže da ne mogu promijeniti recepturu piva unatoč rastu cijena sirovina.


“Sljedeće godine ćemo pokušati optimizirati ono što možemo kako bismo prilagodili cijenu i smanjili utjecaj povećanja cijena sirovina”, kaže Filipin.


Suvlasnik Zmajske pivovare Andrej Čapka ocjenjuje da je ova godina bila vrlo izazovna jer je rat u Ukrajini pokrenuo lavinu poskupljenja i poremetio rokove isporuke roba, što je tražilo brze reakcije i promjene u planiranju proizvodnje i nabave.


Za iduću godinu prognozira dodatne izazove koje će donijeti prelazak za euro. Primjerice, kaže Čapka, još uvijek nisu doneseni propisi o ambalaži i povratnoj naknadi, kako će se obračunavati trošarina i sl.


Engleski pivari nadali su se što boljem plasmanu njihove reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu što bi, uz uobičajena slavlja krajem godine, pomoglo povećanju potrošnje piva.


Kada prihodi padnu nakon praznika, pivari će vjerojatno početi naplaćivati više. U Northern Monku, Bisset planira u siječnju povećati cijene za 11 posto.


Oliver Robinson iz Robinson pivovare, tvrtke sa sjedištem u Stockportu, planira podići cijene u ožujku, kao i BrewDog.


Hrvatski pivari još se nadaju stabilizaciji i smanjenju troškova, a uz velike proizvođače piva i male nezavisne pivovare do sada su pokazale priličnu otpornost.


“U 2023. u planu su nam nova investiranja koja će osigurati više mogućnosti, kako u samom razvijanju proizvoda tako i u izlasku na nova tržišta. Optimizam je tu, no situacija je zaista teška i nezahvalno je prognozirati kako će se stvari odvijati“, poručuju iz Pulfera.