Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NOVI ZELAND

Chris Hipkins postao premijer nakon iznenadne ostavke Ardern

Autor: Hina

22.01.2023. 09:33
Chris Hipkins postao premijer nakon iznenadne ostavke Ardern

Foto: ReutersNovozelandska vladajuća Laburistička stranka izabrala je u nedjelju Chrisa Hipkinsa koji je zamijenivši Jacindu Ardern postao 41. premijer u toj zemlji. Budući da je Hipkins, 44, bio jedini nominiran za dužnost, njegova potvrda na stranačkom sastanku u nedjelju bila je uglavnom formalnost.


Na čelnu dužnost imenovan je nakon iznenađujuće ostavke koju je u četvrtak dala Ardern, koja je rekla da “nema više snage” voditi zemlju.


“Ovo je najveća privilegija i najveća odgovornost u mom životu”, rekao je Hipkins najavljujući svoje imenovanje. “Imam energije i uzbuđen sam zbog izazova koji je pred nama”, rekao je.
Hipkins je imenovao Carmel Sepuloni za potpredsjednicu vlade, prvu zamjenicu premijera pacifičkog podrijetla. Poznat kao “Chippy”, Hipkins je stekao reputaciju kompetentnosti u borbi protiv covida-19 i pomagao je Ardern u rješavanju problema kada su drugi ministri u vladi imali teškoća.


Prvi put izabran u parlament 2008., postao je poznato ime istaknuvši se u odgovoru vlade na pandemiju. Imenovan je ministrom zdravstva u srpnju 2020. prije nego što je krajem godine postao ministar za odgovor na covid-19. Sepuloni, 46, samoanskog je, tonganskog i novozelandskog europskog podrijetla i živi u Aucklandu. Ima niz portfelja, uključujući društveni razvoj i zapošljavanje te umjetnost, kulturu i baštinu.


“Želim priznati važnost ovoga za našu zajednicu Pasifika. Ja sam ponosna Europljanka iz Samoe, Tonge i Novog Zelanda i predstavljam naraštaje Novozelanđana s mješovitim nasljeđem”, rekla je.


Sepuloni je istaknula da je “velika čast i privilegija” što joj je dodijeljena ta dužnost. Hipkins je rekao da će ostatak njegova tima biti objavljen kasnije. Prije nego što Hipkins postane premijer, Ardern će podnijeti ostavku predstavnici kralja Karla II. na Novom Zelandu, generalnoj guvernerki Cindy Kiro. Kiro će imenovati Hipkinsa za tu dužnost i on će položiti prisegu.


Posljednji događaj Ardern kao premijerke bit će godišnje proslave Rātana – maorskog vjerskog pokreta koji je kasnih 1920-ih također postao veliki politički pokret – u utorak. Hipkins je rekao da će prisegnuti u srijedu.