Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

KRENULI NADZORI

Čeka li nas novi bankarski skandal? Slavni Credit Suisse u sve težoj situaciji

Autor: Hina

15.03.2023. 19:50
Čeka li nas novi bankarski skandal? Slavni Credit Suisse u sve težoj situaciji

Foto: ReutersEuropska središnja banka kontaktirala je sistemski važne zajmodavce u eurozoni kako bi ih ispitala o izloženosti posrnulom švicarskom zajmodavcu Credit Suisse, saznaje Reuters iz dva izvora u nadzornom mehanizmu ECB-a.


Jedan od izvora istaknuo je pritom da su problemi Credit Suissea, po njihovom mišljenju, specifični za švicarsku banku i nisu sistemske prirode.


Wall Street Journal prvi je u srijedu izvijestio da supervizori ECB-a istražuju financijske veze između Credit Suissea i banaka eurozone, pozivajući se na upućene izvore.
Dionice Credit Suissea pale su u srijedu za 20 posto nakon što je njen najveći dioničar objavio da joj više ne može pružati potporu, što je natjeralo izvršnog direktora da ponovo istakne bančinu financijsku snagu.


U utorak švicarska banka izvijestila je da je utvrdila “značajnu slabost” u financijskim izvješćima u 2021. i 2022. godini. U poslovnom izvješću za 2022. godinu Credit Suisse navodi da interna kontrola financijskog izvješćivanja do 31. prosinca 2022. i 2021. nije bila efikasna, kao ni kontrola i postupci objave.


Utvrđene su “značajne slabosti” povezane sa činjenicom da nije osmišljen i korišten efikasan proces procjene rizika koji bi utvrdio i analizirao mogućnost objave netočnih podataka o poslovnim rezultatima, napominje Credite Suisse.


“Slabosti” su rezultirale korekcijama konsolidiranih izvješća za tri godine zaključno s 31. prosinca 2021.


Banka je prošli tjedan odgodila objavu izvješća za 2022. nakon poziva Američke Komisije za vrijednosnice i trgovinu (SEC) o tehničkoj procjeni korigiranih podataka o konsolidiranom novčanom toku u godinama koje su završile 31. prosinca 2020. i 2019. i o kontroli.


Lani je banka prema najnovijim podacima zabilježila znatno veći odljev gotovinskih depozita i neto odljev imovine.


Odljev je u međuvremenu ublažen, ali trend se nije promijenio do datuma objave najnovijeg izvješća pa je banka djelomično aktivirala mehanizme za zaštitu likvidnosti, stoji u najnovijem izvješću.