ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

NEW YORK

Burna sjednica UN-a: Ukrajina optužila Rusiju za ‘kolonijalno osvajanje’

Autor: Hina

24.02.2024. 09:28
Burna sjednica UN-a: Ukrajina optužila Rusiju za ‘kolonijalno osvajanje’

Foto: ReutersUkrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u petak Općoj skupštini UN-a da Rusija želi “uništiti” njegovu zemlju, dok su najviši zapadni diplomati uoči druge godišnjice rata kritizirali čelnika Kremlja Vladimira Putina.


Ne nazire se kraj rata u Ukrajini, a ovaj ishod u oštroj je suprotnosti s očekivanjima Kremlja da bi njihovi ciljevi mogli bili postignuti u roku od nekoliko tjedana od invazije  koju je Rusija pokrenula 24. veljače 2022, nazivajući to “specijalnom vojnom operacijom”


“Cilj Rusije je uništiti Ukrajinu i oni su prilično otvoreni o tome”, rekao je Kuleba u New Yorku. “Jedini razlog za ovaj rat bio je i ostao rusko poricanje prava Ukrajine na postojanje i njezino kontinuirano kolonijalno osvajanje.”
Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja uzvratio je rekavši da su u regijama Krima, Donjecka, Luganska i oko Hersona održani referendumi na kojima su glasači odlučili pridružiti se Rusiji.”Stvarnost je da nema privremeno okupiranih teritorija Ukrajine”, rekao je.


Međutim, većina međunarodne zajednice ne priznaje te referendume, za koje promatrači kažu da su bili održani na brzinu i namješteni. Kuleba je kasnije pročitao zajedničku izjavu više od 50 zemalja u kojoj se Rusija poziva na prekid sukoba.


“Ponavljamo naš zahtjev Rusiji da zaustavi agresorski rat protiv Ukrajine i da osigura potpuno, trenutno i bezuvjetno povlačenje svih ruskih snaga i vojne opreme s teritorija Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica”, navodi se u priopćenju.


Kuleba je također pozvao ruske partnere poput Irana, Bjelorusije i Sjeverne Koreje da obustave isporuke oružja i druge oblike ruske vojne potpore.


Glavni tajnik UN-a António Guterres u svom je obraćanju pozvao na “pravedan mir, temeljen na Povelji Ujedinjenih naroda, međunarodnom pravu i rezolucijama Opće skupštine”, upozoravajući na širenje sukoba na istočnu Europu.


“Nezavisno međunarodno istražno povjerenstvo o Ukrajini izvijestilo je o mučenju civila i zatvorenika i više od dvije stotine slučajeva seksualnog nasilja, uglavnom od snaga Ruske Federacije”, rekao je Guterres. “Svi počinitelji moraju odgovarati.”


“Mnogi Ukrajinci proživljavaju noćnu moru gubitka svoje djece”, rekao je šef UN-a, pozivajući da se sva u Rusiju deportirana djeca ponovno ujedine sa svojim obiteljima.


Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ranije je spomenula prošlotjednu smrt protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog kako bi dodatno kritizirala Rusiju.


“Predsjednik Putin je uvijek iznova dokazao da mu ljudski životi ne znače ništa – ni u inozemstvu ni kod kuće, gdje sada ne preza ni od uhićenja ruske djece zbog polaganja cvijeća u znak žalosti zbog smrti Alekseja Navalnog”, rekla je.


Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron istaknuo je da Putin “nije čovjek koji traži kompromis”, već da je “prije neoimperijalistički nasilnik koji vjeruje da je moć ispravna”.