Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

sjedinjene američke države

Broj uhićenja na američkoj granici pao u siječnju nakon Bidenovih ograničenja

Autor: Hina

21.01.2023. 12:00
Broj uhićenja na američkoj granici pao u siječnju nakon Bidenovih ograničenja

Foto: ReutersBroj migranata uhićenih u ilegalnom prelasku američko-meksičke granice pao je u siječnju usred sezonskog usporavanja i primjene novih ograničenja koje je nametnuo američki predsjednik Joe Biden.


Agenti američke pogranične kontrole u siječnju su dnevno uhitili u prosjeku oko 4000 migranata, rekla su trojica američkih dužnosnika ovaj tjedan. To je smanjenje od prosječno oko 7400 dnevno tijekom predbožićnog tjedna, rekao je jedan od dužnosnika.


Prema trenutnom stanju, broj uhićenja na granici mogao bi biti najmanji od veljače 2021, mjesec dana nakon što je Biden preuzeo dužnost. No hoće li se trend zadržati u ostatku mjeseca, zasad se ne zna.
Smanjenje je došlo nakon još jednoga gotovo rekordnog mjeseca uhićenja. U prosincu agenti granične ophodnje proveli su više od 221.000 uhićenja na američko-meksičkoj granici, prema podacima koje je u petak objavila američka uprava za carine i zaštitu granica.


Biden, demokrat koji se namjerava ponovo kandidirati 2024., ranije ovaj mjesec produljio je covid ograničenja koja omogućuju da se migranti uhvaćeni na američko-meksičkoj granici odmah protjeraju nazad u Meksiko.


Ograničenja poznata kao Članak 42 prije su se primjenjivala na Meksikance, neke stanovnike Srednje Amerike i Venezuelce, a proširila su se na Kubance, Haićane i Nikaragvance nakon što je Meksiko pristao prihvatiti te državljane.


Istodobno Bidenova je administracija pokrenula novi humanitarni program ulaska za 30.000 Kubanaca, Haićana, Nikaragvanaca i Venezuelaca na mjesec ako imaju američke sponzore i uđu u zemlju zračnim putem.


“Proces koji smo kreirali je siguran, brz i samo stoji cijenu karte komercijalnog zrakoplova”, rekao je dužnosnik Bidenove administracije.


“U usporedbi s tisućama dolara koje krijumčari naplaćuju migrantima za opasno putovanje, izbor je jasan”, rekao je.


Nekoliko američkih dužnosnika reklo je da se broj uhićenja na granici redovito smanjuje na kraju godine zbog praznika, što je vjerojatno pridonijelo padu u siječnju.