Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

SMRTONOSNA KLIZIŠTA

Broj mrtvih od posljedica jakih kiša u Brazilu popeo se na 46

Autor: Hina

22.02.2023. 13:00
Broj mrtvih od posljedica jakih kiša u Brazilu popeo se na 46

Foto: ReutersBroj poginulih u obilnim kišama koje su opustošile obalna područja brazilske jugoistočne države Sao Paulo popeo se u utorak na 46 ljudi, a očekuju se nove oborine.


Obilne kiše tijekom vikenda izazvale su klizišta i poplave zbog kojih je gotovo 2500 ljudi i dalje raseljeno ili su ostali beskućnici, objavila je vlada države Sao Paulo u priopćenju, dodajući da je spasilački rad u tijeku. Grad Sao Sebastiao podnio je najveći teret ljudskih žrtava, s 45 prijavljenih smrtnih slučajeva.


Vlada Sao Sebastiaoa poziva se na prognozu i očekuje da će do petka još 200 milimetara kiše pogoditi regiju, te upozorila na nove opasnosti od klizišta i poplava.
Od vikenda je obalno područje najbogatije države u zemlji pogodilo više od 600 milimetara kiše, što je, rečeno je, najveća kumulativna brojka ikada u Brazilu. Guverner države Sao Paulo Tarcisio de Freitas rekao je da će mornarica graditi poljsku bolnicu za žrtve počevši od četvrtka.


Potop se dogodio dok su se turisti gomilali na brazilskim plažama tijekom godišnjeg karnevala, što je vjerojatno dodatno povećalo ljudske žrtve.