Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Situacija sve napetija

Britanski premijer predsjedao kriznim sastankom o Sudanu

Autor: Hina

22.04.2023. 16:40
Britanski premijer predsjedao kriznim sastankom o Sudanu

Foto: ReutersBritanski premijer Rishi Sunak predsjedao je sastankom vladinog kriznog odbora u subotu na kojem se raspravljalo o situaciji u Sudanu, a sudjelovao je i ministar obrane Ben Wallace.


Sudanska vojska priopćila je u subotu da je pristala pomoći u evakuaciji stranih državljana, dok pucnjava i zračni napadi odjekuju Kartumom unatoč obećanjima zaraćenih strana o trodnevnom primirju nakon tjedan dana sukoba sa stotinama mrtvih.


Vojska je objavila da će Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska i Kina evakuirati diplomate i druge državljane iz Kartuma “idućih sati”.
“Shvaćamo da je situacija iznimno zabrinjavajuća za britanske državljane zarobljene zbog borbi u Sudanu”, rekao je glasnogovornik vlade.


“Činimo sve što je moguće kako bismo dali potporu britanskim državljanima i diplomatskom osoblju u Kartumu, a ministarstvo obrane surađuje s ministarstvom vanjskih poslova kako bi se pripremilo za brojne nepredviđene situacije”, dodao je.


Britansko ministarstvo vanjskih poslova ažuriralo je svoje preporuke za putovanje u Sudan kako bi upozorilo da se “u slučaju prekida vatre svaka odluka o kretanju mora donijeti uz individualni rizik”.