Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bezdušni postupak

Britanski energetski fašizam: Brojila za ‘pretplatnu’ naplatu na silu ugrađuju ljudima u kuće i stanove, a onda im isključuju struju

Autor: Hina

23.01.2023. 19:14
Britanski energetski fašizam: Brojila za ‘pretplatnu’ naplatu na silu ugrađuju ljudima u kuće i stanove, a onda im isključuju struju

Foto: ReutersBritanski regulator za energiju Ofgem najavio je istragu u energetskom sektoru zbog naglog rasta broja kućanstava s brojilima “na pretplatu” koja im ograničavaju potrošnju.


Nakon što potroše količinu na koju su se ‘pretplatili’, građani ostaju bez energije sve dok ponovno ne uplate određeni iznos, objašnjava BBC.


Vlada je u nedjelju upozorila dobavljače da bi trebali prestati prisiljavati kućanstva na ugradnju takvih brojila, a regulator im je poručio da će poduzeti mjere ne budu li vodili brigu o ugroženim kućanstvima.
Udruga Citizens Advice procjenjuje da je prošle godine 3,2 milijuna ljudi u Velikoj Britaniji ostalo bez kredita na brojilu ‘na pretplatu’, odnosno po jedan svakih 10 sekundi.


Ministar poslovanja, energije i industrijske strategije Grant Shapps upozorio je u nedjelju da će „imenovati i posramiti” dobavljače koji ni izbliza ne čine dovoljno kako bi zaštitili ranjive potrošače.


Čelnik Ofgema Jonathan Brearley rekao je da je „zabrinut” zbog naglog rasta broja kućanstava koja dobavljači prebacuju na takva brojila, „ponekad i bez njihovog znanja”.


„Broj prisilno ugrađenih pretplatničkih brojila iznimno je visok. Neprihvatljivo je da se ranjive potrošače zimi ostavlja u mraku i na hladnoći”, kazao je Brearley, najavivši istragu.


“Ako utvrdimo da u tom procesu nisu dovoljno pazili, poduzet ćemo protiv njih daljnje zakonske korake”, rekao je.


Ofgem je pozvao dobavljače da prestanu s prisilnom ugradnjom brojila ‘na pretplatu’ ako nisu prethodno iscrpili sve druge opcije, iako nema ovlasti potpuno zabraniti tu mjeru.