Nedjelja, 1. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

DOWNING STREET

Britanska premijerka Liz Truss bori se za ostanak na vlasti

Autor: Hina

20.10.2022. 13:50
Britanska premijerka Liz Truss bori se za ostanak na vlasti

Foto: Reuters

Britanska premijerka Liz Truss u četvrtak se bori da ostane na vlasti, dan nakon što ju je napustio već drugi ministar, a zastupnici njezine stranke svađali se u parlamentu.
Šest tjedana nakon preuzimanja premijerske funkcije Truss je suočena s padom tržišta obveznica i najgorim rejtingom nekog britanskog čelnika u nekoliko desetljeća. Odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a u srijedu je ostala i bez ministrice unutarnjih poslova, tjedan dana nakon što je otpustila ministra financija.


Zastupnici Konzervativne stranke u srijedu su se otvoreno svađali u parlamentu, uslijed neuspješnog glasanja o frakiranju koje su neki vidjeli kao glasanje o povjerenju njenoj vladi.


Jučer su stizala i izvješća, kasnije demantirana, da je ostavku podnijela i šefica kluba zastupnika.
Downing Street je pola sata nakon ponoći objavio da premijerka ima „puno povjerenje“ u nju.


„Šefica kluba će sada razgovarati s konzervativnim zastupnicima koji nisu podržali vladu“, objavio je glasnogovornik vlade.


„Oni bez razumne isprike što nisu glasali kao i vlada mogu očekivati razmjerne disciplinske mjere“, rekao je.


Truss se bori za politički opstanak otkad je 23. rujna njezin ministar financija Kwasi Kwarteng najavio ‘mini proračun’ s velikim poreznim rezovima koji je potresao financijska tržišta.


Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja, zaprijetivši tržištu nekretnina i dodatnom pogoršanju životnih troškova.


Vlada je potom odustala od tih prijedloga, što je stvorilo dodatan izazov ostanku Truss na vlasti.


Dio zastupnika otvoreno je pozvao na njenu ostavku, a drugi su već krenuli raspravljati tko bi je trebao zamijeniti.


Jedan član Odbora 1922, parlamentarne grupacije Konzervativne stranke koja nadgleda glasanje o povjerenju čelnicima, rekao je da „izgledi nisu na strani“ ostanka Truss na dužnosti premijerka do kraja dana, prenosi ITV.