Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

GLAXOSMITHKLINE

Britanska farmacetska tvrtka podigla tužbu protiv Pfizera i BioNTecha

Autor: Hina

25.04.2024. 20:20
Britanska farmacetska tvrtka podigla tužbu protiv Pfizera i BioNTecha

Foto: PIXSELLBritanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA).


Pfizerova i BioNTechova cjepiva Comirnaty krše GSK-ove patentima zaštićene inovacije u mRNA-cjepivima, razvijene “više od deset godina prije” pandemije covida 19, stoji u tužbi.


Patenti pokrivaju tehnologiju prijenosa nestabilne glasničke RNK u ljudske stanice koju su znanstvenici počeli razvijati 2008. godine, a GSK je postao njihov vlasnik kupovinom Novartisovog poslovanja sa cjepivima u 2015. godini, dodaje se.
Britanska tvrtka traži od Pfizera i BioNTecha novčanu odštetu, uključujući patentnu naknadu, ne navodeći iznos,


Glasnogovornica Pfizera istknula je u izjavi da je kompanija “sigurna u svoju poziciju u pitanju intelektualnog vlasništva vezanog za Comirnaty” i da se namjerava “energično braniti” od tvrdnji GSK-a. Glasnogovornik BioNTecha nije želio komentirati tužbu.


Glasnogovornik GSK rekao je da kompanija smatra da su njezini patenti “osigurali temeljnu tehnologiju koja se koristi u Pfizerovim i BioNTechovim mRNA cjepivima protiv Covida-19”. GSK je “spreman izdati licencu za te patente pod komercijalno razumnim uvjetima kako bi osigurao pristup” cjepivima.


Pfizer, BioNTech i Moderna već su podigli niz tužbi pred američkim sudovima, sporeći se oko naknada za patente na tehnologiju koja je korištena u cjepivima.


Pfizer je u prošloj godini uprihodio 11,2 milijarde dolara na prodaji Comirnatyja, a Moderna 6,7 ​​milijardi dolara na prodaji Spikevaxa. Iznosi su znatno manji nego u 2022. godini.


GSK je prošle godine tužio Pfizer za kršenje patenta na tehnologiju upotrijebljenu u Pfizerovom cjepivu protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV) Abrysvo. Pfizer je zanijekao navode iz GSK-ove tužbe.