Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

THE TIMES

Borac za ljudska prava Osečkin: Aleksej Navaljni ubijen “udarcem u srce”

Autor: P. N.

21.02.2024. 14:30
Borac za ljudska prava Osečkin: Aleksej Navaljni ubijen “udarcem u srce”

Foto: Reuters

Aleksej Navaljni je vjerojatno ubijen udarcem u srce, tehnikom koju su nekad koristili obavještajci u Sovjetskom Savezu, rekao je Vladimir Osečkin.


Vladimir Osečkin, osnivač skupine za borbu za ljudska prava Gulag.net, koja dobiva informacije od široke mreže ruskih zatvorenika i dužnosnika, rekao je za The Times da vjeruje da su ruske vlasti držale tijelo gospodina Navaljnog na hladnoći prije nego što su ga ubile “jednim udarcem”.


Osečkin se pozvao na komentare muškarca koji je radio u kažnjeničkoj koloniji Arktičkog kruga gdje je umro Navaljni, koji je rekao da je oporbenjak imao modrice na tijelu kada je umro, što je obično slučaj kod ubojstva tehnikom “jednog udarca”.


Tim Alekseja Navaljnog nije komentirao te tvrdnje, a njegova supruga Yulia Navalnaya rekla je kako vjeruje da je njezin suprug otrovan Novičokom. Izvješća o modricama na njegovom tijelu također ostaju neprovjerena.


Gradski sud u Salekhardu, grad u kojem se nalazi tijelo Alekseja Navaljnog navodno prebačeno nakon njegove smrti, rekao da će razmotriti zahtjev njegove majke da se njegovo tijelo vrati 4. ožujka.