Utorak, 28. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

brazilski predsjednik

Bolsonaro se u suzama oprostio sa simpatizerima, putuje u Miami

Autor: Hina

30.12.2022. 21:40
Bolsonaro se u suzama oprostio sa simpatizerima, putuje u Miami

Foto: ReutersBrazilski predsjednik na odlasku, Jair Bolsonaro, oprostio se u petak sa svojim simpatizerima u prvom obraćanju na društvenim mrežama nakon izbornog poraza, brišući suze tijekom govora, dva dana prije isteka mandata.


Predsjednik na odlasku koji dolazi s krajnje desnice, nije rekao hoće li u nedjelju predati predsjedničku lentu svom nasljedniku Luli, kao što nalaže protokol službenog preuzimanja vlasti, dok se uskoro sprema otputovati u Sjedinjene Države.


“Svijet neće stati 1. siječnja (…) Pred nama je velika budućnost”, istaknuo je Bolsonaro.
“Gubimo bitke, ali ne gubimo rat”, dodao je Bolsonaro koji je s malom razlikom izgubio listopadske predsjedničke izbore u utrci s ljevičarskim protukandidatom Luizom Inaciom Lulom da Silvom.Jair Bolsonaro uskoro putuje u SAD, pošto je glavno tajništvo predsjedništva odobrilo izlazak iz zemlje osoblja zaduženog za sigurnost “uskoro bivšeg predsjednika” radi puta u Miami “od 1. do 30. siječnja 2023.”, piše u petak Službeni list.


Bolsonaro nije spomenuo putovanje, ali se izravno obratio pristašama koji i dalje kampiraju pred vojarnama i glavnim vojnim stožerima u Braziliji i u drugim gradovima, pozivajući na vojnu intervenciju kako bi se spriječilo da Lula preuzme vlast.


“Nikad nisam mislio da ću doći dovde”, rekao je Bolsonaro kroz plač i dodao: “Barem smo za četiri godine odgodili propast Brazila s ovom nesretnom ljevičarskom ideologijom”.


“Dao sam najbolje od sebe”, rekao je predsjednik na odlasku, čiji mandat većina analitičara ocjenjuje veoma lošim.


Ispred njegove službene rezidencije u palači Alvoradi prosvjednici koji su izravno pratili prijenos izvikivali su “kukavico!”, “sramota!”.


Nakon pobjede Lule da Silve, na kojoj mu nikad nije čestitao, Bolsonaro živi u Braziliji u skrovitosti i ne istupa u javnosti.