Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

HASHIM THACI

Bivši predsjednik Kosova pojavio se pred sudom u Haagu

Autor: Hina

03.04.2023. 10:57
Bivši predsjednik Kosova pojavio se pred sudom u Haagu

Foto: ReutersBivši kosovski predsjednik Hashim Thaci izjasnio se u ponedjeljak da nije kriv po svim točkama optužnice, na početku suđenja za ratne zločine pred posebnim sudom u Den Haagu.


“Razumijem optužnicu i u potpunosti nisam kriv”, kazao je Thaci sucima.


Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, sa sjedištem u Den Haagu, podigao je u studenom 2020. optužnicu protiv Thacija za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivo progon, ubojstvo, mučenje, prisilan nestanak osoba i druge zločine počinjene tijekom borbe za neovisnost.
Bivši 54-godišnji predsjednik i bivši lider Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) podnio je ostavku na dužnost šefa države odmah nakon podizanja optužnice i javio se u pritvorsku jedinicu suda u Haagu.


Trojica među njegovim najbližim suradnicima, uključujući dva bivša predsjednika parlamenta, suočeni su s istom optužnicom kao bivši gerilski borci OVK.


Uz Thacija, istom su optužnicom obuhvaćeni Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi. Sva četvorica su optužena za “udruženi zločinački pothvat u okviru kojeg su izvedeni masovni, sustavni, napadi” na srpske civile na Kosovu i kosovske Albance koji su bili politički protivnici OVK.


Više tisuća ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Prištini u znak potpore bivšem predsjedniku i trojici suoptuženika. Za njih su bivši gerilci heroji.