Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

NAKON POKUŠAJA ATENTATA

Bivši pakistanski premijer Imran Khan izašao iz bolnice

Autor: Hina

06.11.2022. 16:36
Bivši pakistanski premijer Imran Khan izašao iz bolnice

Foto: ReutersBivši pakistanski premijer Imran Khan otpušten je u nedjelju iz bolnice, tri dana nakon što je pogođen u nogu u neuspjelom pokušaju atentata, rekao je njegov blizak suradnik. Sedamdesetogodišnji Khan smatra da je napad na njega potaknuo njegov nasljednik Šehbaz Šarif, a njegova posljedica je jačanje političkih napetosti u zemlji koju karakteriziraju politička previranja još od Khanova svrgavanja s vlasti u travnju.


Bivši ministar informiranja Favad Šaudri za AFP je rekao da je Khan izašao iz bolnice, a na lokalnom programu prikazano je kako u invalidskim kolicima i plavoj bolničkoj odjeći napušta kliniku u Lahoreu. Khan je ranjen kada je napadač zapucao na njega dok se u četvrtak svojim pristašama obraćao iz kombija u Wazirabadu, oko 170 km istočno od glavnoga grada.


Muškarac je nakon napada priveden i rekao je da je motiv napada to što je Khan svojim nastupom ometao poziv za molitvu. Vladini dužnosnici kažu da je napad djelo snajperista i “jasan slučaj vjerskog ekstremizma”.
No Khan je u petak, obraćajući se novinarima iz bolnice inzistirao na tomu da su u napad umiješana dvojica strijelaca. On tvrdi da iza pokušaja atentata stoje Šehbaz Šarif, njegov nasljednik i ministar unutarnjih poslova Rana Sanaulah i viši obavještajni časnik.


Vlada i vojska njegove su optužbe nazvali ‘lažima’ te su mu zaprijetili da će ga tužiti za klevetu. Bivša zvijezda kriketa, Khan je postao premijer 2018. nakon pobjede njegove stranke PTI (Pakistanski pokret za pravdu) na parlamentarnim izborima.


Program stranke temeljio se na kombinaciji društvene reforme i borbe protiv korupcije i vjerskog konzervativizma. No za vrijeme njegova mandata ekonomska situacija u zemlji se pogoršala pa je izgubio potporu vojske, a potom je svrgnut s dužnosti nakon što mu je u travnju izglasano nepovjerenje.


Od tada Khan neumorno vodi kampanju za održavanje prijevremenih izbora. Organizira brojne skupove, tvrdeći da ga je s vlasti uklonila zavjera kojom je upravljao SAD.


Analitičari smatraju da su pokušaj atentata i Khanove optužbe Pakistan dovele do “opasne faze”.


“Ovakva je situacija opasna…, ne samo za demokratski proces nego i za zemlju, posebno kad je riječ o gospodarskom razvoju”, rekao je politički analitičar Tausif Ahmed Khan, ujedno i član Povjerenstva za ljudska prava u Pakistanu.