Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

posjet američkog predsjednika

Biden stiže u Poljsku, u Ukrajinu ipak neće

Autor: Hina

20.02.2023. 09:22
Biden stiže u Poljsku, u Ukrajinu ipak neće

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden će u ponedjeljak posjetiti Poljsku radi obilježavanja prve godišnjice ruske invazije na susjednu Ukrajinu, najvećeg sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata, dok se očekuje proljeće i ofenzive obje strane.


Veliki broj života je izgubljen i milijuni su raseljeni u ratu koji je započeo 24. veljače prošle godine, a mnogi su gradovi sravnjeni sa zemljom na jugu i istoku Ukrajine.


Malo toga se promijenilo na ogromnoj bojišnici proteklih nekoliko mjeseci jer se obje strane pripremaju za ofenzivu koja se očekuje u proljeće, pri čemu su ruske snage ojačane tisućama novih regruta, a Ukrajina zapadnim borbenim tenkovima.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u nedjelju rekao da je Rusija pretrpjela “izuzetno značajne” gubitke u blizini grada Vuhledara u istočnoj pokrajini Donbas, za koju Moskva tvrdi da je anektirala u rujnu.


“Situacija je veoma zamršena. A mi se borimo. Razbijamo okupatore i nanosimo izuzetno značajne gubitke Rusiji”, rekao je Zelenskij u svojoj noćnoj videoporuci.


Ukrajinski dužnosnici su apelirali na članove američkog Kongresa da pritisnu Bidenovu administraciju da Kijevu pošalje borbene mlazne zrakoplove F-16, rekavši da bi oni poboljšali ukrajinsku sposobnost da projektilima američke proizvodnje gađa ruske raketne jedinice, rekli su američki kongresnici.


Ukrajinski dužnosnici, uključujući ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebu, lobirali su krajem tjedna na marginama minhenske sigurnosne konferencije u pregovorima s demokratima i republikancima iz Senata i Zastupničkog doma.


Biden je prošlog mjeseca rekao “ne” kada su ga pitali hoće li odobriti zahtjev Ukrajine za zrakoplovima F-16, koje proizvodi tvrtka Lockheed Martin.


Dužnosnici njegove administracije su govoreći u nedjelju rekli da bi se Sjedinjene Američke Države trebale usredotočiti na slanje oružja koje se odmah može koristiti na bojištu umjesto borbenih mlažnjaka, za koje je potrebna opsežna obuka, no nisu isključili mogućnost slanja zrakoplova F-16.


“Rasprave će se nastaviti tijekom narednih nekoliko tjedana i mjeseci”, rekla je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield za američku televiziju CNN.


Poljski premijer Mateusz Morawiecki je u nedjelju kazao da će s Bidenom tijekom njegova posjeta između 20. i 22. veljače razgovarati o mogućem povećanju broja američkih vojnika u Poljskoj, koji bi također tamo ostali duže vrijeme.


“U postupku smo pregovora s administracijom predsjednika Bidena o tome da učine prisutnost njihovih (vojnika) trajnijom i da je povećaju”, rekao je Morawiecki za američku televiziju CBS.


Biden je prošlog lipnja rekao da će SAD uspostaviti novo trajno vojno sjedište u Poljskoj kao odgovor na ruske prijetnje.


Biden će se sastati i s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom s kojim će razgovarati o Ukrajini, no ne planira otići u tu zemlju, prema Bijeloj kući.