Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

ODLUČNO "NE"

Biden rekao Netanyahuu da SAD neće sudjelovati u protunapadu Izraela na Iran

Autor: Hina

14.04.2024. 19:05
Biden rekao Netanyahuu da SAD neće sudjelovati u protunapadu Izraela na Iran

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Sjedinjene Države neće sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi protiv Irana, rekao je dužnosnik Bijele kuće u nedjelju.


Iran je u subotu navečer lansirao stotine bespilotnih letjelica i projektila na Izrael kao odgovor na navodni izraelski napad na iranski konzulat u Siriji 1. travnja.


U izjavi objavljenoj kasno u subotu nakon napada, Biden je kazao da je rekao Netanyahuu kako je Izrael “pokazao izvanrednu sposobnost da se obrani i porazi čak i napad bez presedana”.
Biden u izjavi nije rekao jesu li on i Netanyahu razgovarali o mogućem odgovoru Izraela ili potencijalnom angažmanu SAD-a.


SAD ne želi niti “eskalaciju” niti “širi rat s Iranom”, izjavio je u nedjelju glasnogovornik Bijele kuće.


“Predsjednik Joe Biden je bio jasan: ne želimo eskalaciju. Ne želimo širi rat Iranom. Mislim da će nam sati i dani koji dolaze puno toga reći”, rekao je John Kirby za NBC televiziju.


“Jasno smo dalo do znanja svim stranama, uključujući Iran, što bismo učinili (…) i koliko ozbiljno bismo primili svaku prijetnju našem osoblju” raspoređenom na Bliskom istoku”, dodao je Kirby.


Kiby je dodao da će SAD “ostati budan i na oprezu” glede bilo kakvih iranskih prijetnji američkim vojnicima.


Biden je u subotu navečer rekao da su američke snage sudjelovale u uništenju “skoro svih” dronova i projektila koje je Iran ispalio na Izrael, dodajući da je premijeru Netanyahuu potvrdio svoju “nepokolebljivu” potporu.


Između Bidena i Netanyahua je posljednjih tjedana došlo do neslaganja oko šestomjesečnog rata u Pojasu Gaze, palestinskoj enklavi koja se suočava s teškom humanitarnom situacijom i prijetnjom glađu.


“Nastavljamo s njim surađivati, savjetovati ga”, rekao je Kitby i ponovio da će SAD “nastaviti pomagati (Izraelcima) da se obrane”.