Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

sjedinjene američke države

Biden “razmatra” zaustavljanje kaznenog progona Juliana Assangea

Autor: Hina

10.04.2024. 21:27
Biden “razmatra” zaustavljanje kaznenog progona Juliana Assangea

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden u srijedu je rekao kako razmatra australski zahtjev da Sjedinjene Države odustanu od kaznenog progona osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je objavio niz američkih klasificiranih dokumenata. Australski premijer Anthony Albanese u veljači je podržao mjeru donjeg doma parlamenta kojom se zatražio povratak 52-godišnjeg Assangea u Australiju. Washington želi izručenje Assangea iz Velike Britanije u SAD.


„Razmatramo to” , uzvratio je američki predsjednik novinaru kojeg je zanimalo ima li odgovora na zahtjev Australije za prekidom kaznenog progona njezinog državljana.


„Učinite pravu stvar, odustanite od optužbi”, napisala je kasnije Assangeova supruga na platformi X.
Američki tužitelji žele proces protiv 52-godišnjeg Assangea zbog WikiLeaksove objave brojnih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša.


Washington tvrdi da je Australac time ugrozio živote američkih agenata te da nema opravdanja za njegova kriminalna djela. Pobornici ga pak slave kao heroja koji je kazneno progonjen zbog otkrivanja američkih zločina.


WikiLeaks je, između ostalog, 2010. objavio videosnimku američkih vojnih zrakoplova koji ubijaju civile u iračkoj prijestolnici Iraku, kao i informacije o stotinama ubijenih civila tijekom američke invazije u Afganistanu, piše BBC.


Australčevo izručenje je u ožujku stavljeno na čekanje nakon što je visoki sud u Londonu rekao da SAD mora pružiti garancije da mu ne prijeti smrtna kazna.


Odvjetnik Juliana Assangea u svojoj prvoj reakciji nazvao je “ohrabrujućom” objavu da američki predsjednik razmatra australski zahtjev za odustajanjem od njegova kaznenog progona.