Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden podržava prodaju mlažnjaka F-16 Turskoj

Autor: Hina

11.07.2023. 11:20
Biden podržava prodaju mlažnjaka F-16 Turskoj

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden pokrenut će postupak transfera borbenih zrakoplova F-16 Turskoj u dogovoru s Kongresom, rekao je u utorak američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. Govoreći uoči samita čelnika NATO-a koji bi trebao početi kasnije u utorak u glavnom gradu Litve Vilniusu, Sullivan je rekao da je predsjednik Joe Biden “bio jasan da podržava transfer”.


“Nije stavio nikakva ograničenja na to. On namjerava nastaviti s tim transferom”, kazao je.


Sullivan nije dao nikakve detalje o vremenskom razdoblju u kojem će se to realizirati.
Kasno u ponedjeljak, turski predsjednik Tayyip Erdogan pristao je proslijediti turskom parlamentu glasanje o ratifikaciji švedskog zahtjeva za članstvo u NATO-u, nakon višemjesečnog pritiska SAD-a i njegovih saveznika.


Neki partneri u NATO-u vjeruju da je Turska, koja je u listopadu 2021. zatražila kupnju mlažnjaka F-16 i gotovo 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih borbenih zrakoplova u vrijednosti od 20 milijardi dolara, koristila švedski zahtjev kako bi izvršila pritisak na Washington u pogledu zrakoplova.


Sullivan je također rekao da će NATO saveznici poslati “jedinstveni, pozitivni signal” o putu Ukrajine prema članstvu u savezu tijekom samita, što je glavna tema razgovora u Vilniusu.