Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

američki predsjednik

Biden osudio "napad na demokraciju" u Brazilu

Autor: Hina

09.01.2023. 07:28
Biden osudio

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden u nedjelju je osudio “napad na demokraciju” u Brazilu nakon što su pristaše krajnje desnog bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara upali u Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud te zemlje.


Biden je rekao da se veseli nastavku suradnje s ljevičarskim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom, koji je porazio Bolsonara u drugom krugu predsjedničkih izbora u listopadu prošle godine.


“Osuđujem napad na demokraciju i na miran prijenos vlasti u Brazilu. Brazilske demokratske institucije imaju našu punu potporu i volja brazilskog naroda ne smije biti potkopana”, rekao je Biden na Twitteru. Ranije u nedjelju Biden je rekao da je situacija u Brazilu “nedopustiva”.
Upad Bolsonarovih pristaša u brazilske institucije jako podsjeća na invaziju američkog Kapitola prije dvije godine od strane pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.


Upad tisuća prosvjednika odjevenih u žuto i zeleno u Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču u glavnom gradu Braziliji, kulminacija je višemjesečnih napetosti nakon glasovanja u Brazilu 30. listopada. Bolsonaro, Trumpov saveznik koji još nije priznao poraz, plasirao je lažnu tvrdnju da je brazilski elektronički sustav glasovanja sklon prijevarama, što je potaknulo nasilni pokret poricatelja rezultata izbora.


“Osuđujem ovaj nedopustiv napad na brazilske vladine zgrade potaknut bezobzirnim zanemarivanjem demokratskih načela od strane demagoga Bolsonara”, rekao je na Twitteru američki senator Bob Menendez, predsjednik Odbora za vanjske poslove Senata.


“Dvije godine nakon 6. siječnja, Trumpova ostavština nastavlja trovati našu hemisferu. Zaštita demokracije i pozivanje na odgovornost zlonamjernih aktera je ključno.”


Bolsonaro je odletio na Floridu 48 sati prije kraja svog mandata i nije bio na Lulinoj inauguraciji.


Zastupnik Joaquin Castro, demokrat u Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma, rekao je za CNN da je Bolsonaro “u osnovi koristio Trumpovu knjigu kako bi nadahnuo domaće teroriste da pokušaju preuzeti vladu” i da je “opasan čovjek”.


“Sjedinjene Države ne bi trebale biti utočište za ovog autoritarnog čelnika koji je inspirirao domaći terorizam u Brazilu”, rekao je Castro. “Trebalo bi ga poslati natrag u Brazil.”