Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

SASTANAK LIDERA

Biden i Xi razgovarali o Tajvanu

Autor: Hina

14.11.2022. 17:41
Biden i Xi razgovarali o Tajvanu

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak novinarima da je s kineskim kolegom Xijem Jinpingom razgovarao o Tajvanu, a unatoč napetostima zbog tog otoka, Biden je ocijenio da vojna akcija Kine nije vjerojatna.


Nakon prvog razgovora licem u lice sa Xijem otkako je postao američki predsjednik, Biden je na konferenciji za medije rekao da su imali otvorene razgovore o nizu otvorenih pitanja koja pridonose najgorim američko-kineskim odnosima u desetljećima.


Xi je nakon sastanka Tajvan nazvao “prvom crvenom linijom” koja se ne smije prijeći u odnosima SAD-a i Kine, objavili su kineski državni mediji. Biden je rekao da je nastojao uvjeriti Xija da se američka politika prema Tajvanu nije promijenila i pokušao smanjiti napetosti oko samoupravnog otoka.
“Ne mislim da postoji ikakav neposredni pokušaj Kine da izvrši invaziju na Tajvan”, rekao je Biden novinarima.


Biden je poručio i da će SAD morati jače štititi američke saveznike u regiji ako Peking ne bude mogao obuzdati sjevernokorejska testiranja oružja. Dvije svjetske sile uspostavile su mehanizam za češću komunikaciju i američki državni tajnik Antony Blinken otputovat će u Kinu na nastavak razgovora, rekao je Biden.


Dvojica čelnika su se prije sastanka srdačno rukovali ispred nacionalnih zastava u hotelu na indonezijskom otoku Baliju, dan uoči samita G20 koji će biti prepun napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.


“Odlično je vidjeti te”, rekao je Biden Xiju prije sastanka koji je potrajao nešto više od tri sata.


No Biden je na sastanku iznio primjedbe na “prisilne i sve agresivnije akcije Kine prema Tajvanu”, “netržišne gospodarske prakse” Pekinga i kršenja ljudskih prava u “Xinjiangu, Tibetu, Hong Kongu i šire”.


“Kao čelnici naše dvije nacije, smatram da dijelimo odgovornost da pokažemo da Kina i Sjedinjene Države mogu upravljati razlikama, spriječiti da se natjecanje pretvori u sukob i pronaći načine za zajednički rad na hitnim globalnim pitanjima koja zahtijevaju našu međusobnu suradnju”, rekao je Biden novinarima.


Xi je prije sastanka rekao da odnos Pekinga i Washingtona ne ispunjava globalna očekivanja.


“Rješavanje pitanja Tajvana pitanje je Kineza i unutarnje politike Kine”, rekao je Xi, prenose državni mediji.


Peking tvrdi da polaže pravo na Tajvan i dugo je prijetio da će staviti Tajvan pod svoju kontrolu, pri čemu nije isključio upotrebu sile. Demokratska vlada Tajvana tvrdi da samo 23 milijuna ljudi na tom otoku ima pravo odlučivati o budućnosti otoka.


Napeti odnosi svjetskih sila


Odnosi SAD-a i Kine uzdrmani su nizom pitanja – od Hong Konga i Tajvana do Južnog kineskog mora, trgovinske prakse i američkih ograničenja na kinesku tehnologiju.


No američki dužnosnici tvrde da su Peking i Washington u posljednja dva mjeseca ulagali tihe napore da poprave odnose. Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je ranije novinarima na Baliju da je cilj sastanka bio stabilizirati njihov odnos i stvoriti “sigurniju atmosferu” za američke tvrtke.


Biden i Xi, koji su održali pet telefonskih ili video poziva otkako je Biden postao američki predsjednik u siječnju 2021., posljednji put osobno su se susreli kad je Biden bio potpredsjednik u administraciji Baracka Obame.


Jedna od gorućih tema samita G20 bit će ruski rat u Ukrajini.


Xi i Putin su se posljednjih godina zbližili i povezuje ih nepovjerenje prema Zapadu, a ponovno su potvrdili svoje partnerstvo samo nekoliko dana prije nego što je Rusija napala Ukrajinu. No Kina se suzdržala od izravne materijalne potpore Rusiji kako bi ne potaknula zapadne sankcije protiv nje.


Kineski premijer Li Keqiang upozorio je na “neodgovornost” nuklearnih prijetnji na samitu u Kambodži, sugerirajući da Kini nije ugodno zbog ruske nuklearne retorike, rekao je dužnosnik Bidenove administracije.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij najavio je da će se obratiti samitu G20 videovezom u utorak. Putina će na samitu G20 predstavljati ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.